Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Не затварати очи пред насиљем над женама

Не затварати очи пред насиљем над женама

Београд, 9. фебруар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да су злочини у којима су у последња два дана убијене три жене и једно нерођено дете дубоко потресли наше друштво.


Михајловић је, у писаној изјави за медије, истакла да нам свирепа убиства у којима и деца страдају говоре о томе да, поред закона које доносимо, морамо да као друштво више радимо на том плану.

Према њеним речима, морамо да са децом од малих ногу разговарамо о овој теми и да пријављујемо насилнике.

Она је још једном упутила апел друштву да не затвара очи пред насиљем, и додала да насиље није приватна ствар, оно је око нас.

Данас је то комшијина жена, сутра можда наша сестра, ћерка или мајка. Не окрећимо главу пред насиљем, пријавимо насилнике, нагласила је Михајловић.

Она је истакла да је у борби против насиља превенција веома важна, због чега је неопходно родну равноправност укључити у образовни систем, што је предвиђено и у Нацрту закона о родној равноправности, који је припремило Координационо тело.

Најделотворнији пут превенције насиља јесте рад са најмлађима – да их учимо у школи и код куће да је насиље неприхватљиво, да треба да поштују једни друге и да брину једни о другима. Једино на тај начин можемо градити ненасилно друштво, рекла је она.

Михајловић је указала и на важну улогу медија у борби против насиља над женама, позивајући их да на примерен начин извештавају о тој теми.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs