Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Ужице и Севојно добијају иновационе центре

Ужице и Севојно добијају иновационе центре

Ужице, 9. фебруар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за технолошки развој и иновације Ненад Поповић најавио је данас да ће Ужице ове године добити иновациони центар са одељењем у Севојну, где ће радити млади иноватори који треба да помогну даљем технолошком развоју ужичке привреде.


Поповић је указао на то да је Влада Србије у овој години издвојила пет пута више средстава у односу на претходну за иновације и технолошки развој, при чему ће део тог новца бити опредељен за центар у Ужицу и Севојну.

Ти центри, које ће финансирати Министарство и локалне самоуправе, пружиће иновативни амбијент за рад младим људима, који ће имати прилику да своја знања ставе у функцију технолошког развоја ужичке привреде, навео је он.

Према његовим речима, у сектору иновација и технолошког развоја корисницима је на располагању више нових програма.

Програми за старт-ап компаније, чије иновације имају добар пласман на тржишту, предвиђају бесповратна средства по кориснику од 80.000 евра.

Мала и средња предузећа која сарађују са научноистраживачким организацијама и факултетима могу конкурисати за средства до 300.000 евра, прецизирао је министар.

Он је најавио и нове програме у овој години које Влада спроводи заједно са ЕУ и Светском банком, а односе се на иновативно женско предузетништво.

Желимо да мотивишемо што више жена да покрену свој бизнис. Грантови су од две до пет хиљада евра и намењени су свим женама са предузетничким духом, биле оне из градских или сеоских средина, подвукао је Поповић.

Према његовим речима, један од програма намењен је женској деци узраста од 12 до 18 година и њиховој обуци у основама програмирања, како би се лакше касније интегрисале у даље процесе и имале предузетнички потенцијал, користећи најсавременије ИТ технологије.

Влада ће, како је указао, у овој години организовати и бесплатне курсеве преквалификације за будуће програмере у већим градовима Србије, за које је већ пријављено више од 900 људи.

Поповић је, током посете Севојну и Ужицу, обишао компанију "Импол Севал", а разговарао је и са руководством Градске општине Севојно и Града Ужица.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs