Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Скратити чекање на граничним прелазима са Мађарском

Скратити чекање на граничним прелазима са Мађарском

Београд/Будимпешта, 9. фебруар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се данас у Будимпешти, у оквиру заједничке седнице влада Србије и Мађарске, са министром за национални развој Мађарске Миклошем Шестаком.

Михајловић је на састанку, на којем је било речи о реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд–Будимпешта и ефикаснијим граничним процедурама, нагласила да две земље немају проблем са физичким баријерама, али да се мора скратити и време задржавања на границама.

Она је истакла да је то важно за конкурентност привредника обе земље, посебно у теретном саобраћају, како на железници, тако и у друмском превозу.

Михајловић је пренела да је мађарски министар обећао да ће се решити проблем дугог задржавања друмских превозника.

На састанку је разматран и напредак у реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд–Будимпешта.

Према њеним речима, на територији Србије већ су почели радови на модернизацији две деонице, а очекује се потписивање комерцијалног уговора и за трећу, последњу деоницу од Новог Сада до Суботице.

Шестак је, говорећи о реализацији овог пројекта на територији Мађарске, рекао да се понуде извођача могу очекивати у марту.

Он је нагласио да је за повезивање две земље посебно важно то што је у наредном периоду планирано отварање три нова гранична прелаза, а први међу њима је прелаз Растина–Бачсентђерђ, код Сомбора, где су већ завршени радови.

На састанку је било речи и о сарадњи у водном саобраћају, где је потписан нови споразум између две земље о пловидби реком Тисом, као и о реализацији ИПА програма прекограничне сарадње.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs