Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Боље прикупљање прихода смањило ниво сиве економије

Боље прикупљање прихода смањило ниво сиве економије

Београд. 9. фебруар 2018. године – Председник Савеза за фер конкуренцију Владимир Типсаревић изјавио је данас да прелиминарни подаци Студије о стању сиве економије у Србији говоре да је ниво овог вида нелегалног пословања смањен протеклих година и да је Влада препознала приоритет у решавању овог проблема.

Типсаревић је на конференцији поводом наградне игре "Узми рачун и победи 2018", коју приређује Влада у сарадњи са НАЛЕД-ом и привредом окупљеном у Савезу за фер конкуренцију, истакао да је општи утисак да је стање на пољу сиве економије боље и да се то види кроз боље прикупљање прихода.

Међутим, како је објаснио, тачни подаци биће познати на Националној конференцији о сузбијању сиве економије, која ће се одржати 20. фебруара у Београду, у организацији НАЛЕД-а и Савеза за фер конкуренцију, а уз подршку Немачке развојне сарадње (GIZ) и Владе Србије.

Према његовим речима, то је прва студија те врсте од 2013. године и послужиће да се на објективан начин сагледа где се Србија тренутно налази у том смислу.

Он је указао на то да су резултати наградне игре очигледни, и додао да постоји константан раст пореских прихода.

Прошли циклус наградне игре имао је конкретне ефекте и кроз пореске приходе приходовано је 73 милиона евра, подсетио је Типсаревић и додао да је такође значајно унапређен инспекцијски надзор и остварена боља координација државних органа.

Наградну игру не треба посматрати изоловано у борби против сиве економије, јер је она део програма који садржи више од 100 активности државе, објаснио је он и нагласио да подршка грађана у сузбијању ове пошасти савременог друштва износи више од 90 одсто.

Саветник у НАЛЕД-у Иван Радак навео је да је за девет дана од почетка наградне игре "Узми рачун и победи 2018" у "Поште Србије" стигло више од 31 хиљаду коверата са рачунима и слиповима грађана.

Наградни фонд за нови циклус наградне игре биће потпуно познат најкасније до 14. фебруара, до када Влада има рок да усвоји правила и финални наградни фонд, а за сада се зна да ће бити 100 аутомобила, што је дупло више него у претходном циклусу, прецизирао је он.

Већ сада, како је рекао, познати су основни критеријуми – у наградној игри могу да учествују само пунолетни грађани са боравиштем или пребивалиштем у Србији.

Да би се узело учешће у наградној игри правило је да у коверти мора бити минимум десет фискалних рачуна или десет слипова, али се фискални рачуни и слипови не смеју мешати, подсетио је Радак.

Према његовим речима, минималан износ на рачуну или слипу мора да буде 100 динара, а при попуњавању коверте важно је да се на страни где се она отвара упише име и презиме, адреса из личне карте или пасоша и број телефона.

Са друге стране коверте, како је напоменуо, уместо адресе примаоца треба да пише "Узми рачун и победи 2018".

Такође, и ове године постоји такмичење градова и општина, с тим што постоје три категорије – мале, средње и велике и из сваке од тих група ће бити изабране три најактивније општине, подвукао је Радак.

Директор Функције услуга у "Пошти Србије" Горан Ђерић објаснио је да је улога овог јавног предузећа у томе да пружи комплетну логистичку подршку у смислу пријема, преноса, складиштења, чувања и транспорта коварата до студија где ће се оне извлачити.

За разлику од прошле године, сада могу да учествују све врсте коверата. Могу да учествују и коверте из прошле године, с обзиром на то да је велика количина коверата остала код грађана, а нису учествовале у наградној игри, при чему је неопходно само извршити корекцију адресне стране, рекао је он.

Слање фискалних рачуна и слипова за наградну игру "Узми рачун и победи 2018" почело је прошле недеље, а прве коверте које конкуришу за вредне награде већ су почеле да пристижу из свих делова Србије.

Као и прошле године, поштарина је бесплатна, а новина је да грађани рачуне и слипове могу да шаљу у ковертама облика, боје и величине по сопственом избору.

Наградна игра део је едукативне кампање у Години борбе против сиве економије, чији је циљ подизање свести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије, стимулисање безготовинских плаћања и јачање мотивације за поштовање прописа.

То је једна од кључних мера Националног програма за сузбијање сиве економије.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs