Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Пронаћи заједничке интересе Србије и САД

Пронаћи заједничке интересе Србије и САД

Београд/Вашингтон, 9. фебруар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом о проналажењу заједничких интереса двеју земаља ради стабилности, мира и будућности читавог региона и решавања отворених питања.

Фото: Министарство спољних послова

Дачић је синоћ, наводећи да је састанак одржан у оквиру припреме за сусрет са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном, рекао да је нарочито важно да постоји добра воља да се дође до трајног решења за проблеме који постоје на Косову и Метохији.

У том смислу, како је истакао, веома је значајно и то што је седница Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку протекла у мало другачијој атмосфери него претходна заседања.

Наиме, било је присутно 12 амбасадора, односно шефова мисија, што показује колики значај земље придају овој теми и даље. Тонови су били конструктивнији него у неком претходном периоду, оценио је први потпредседник Владе.

Он је рекао да сматра да актуелна администрација показује да има више разумевања за српске ставове када је реч о проблемима у региону, и додао да Србија захтева да се саслушају њени аргументи и предлози како да се дође до најбољих решења у интересу свих у региону.

За нас су односи са САД веома важни, као и за сваку другу земљу у свету. Без обзира на то што су постојале разне несугласице, мислим да треба да уложимо максимум напора, онако како је говорио и председник Републике Александар Вучић, да се дође до заједничког договора, до тражења заједничких именитеља са САД, као земљом која несумњиво има један од највећих утицаја у региону, објаснио је Дачић.

Он је пренео да је Молитвени доручак, као традиционална манифестација на којој учествује дуги низ година, протекао у уобичајеној атмосфери, уз говор председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа.

Према његовим речима, то је била и прилика да се сусретне са многим политичарима и званичницима САД и других земаља у свету, а посебно са домаћинима, односно оснивачима ове манифестације, као што је конгресмен из Алабаме Роберт Адерхолт.

Први потпредседник Владе је подсетио на то да се са Тилерсоном састао у Бечу крајем прошле године и да је том приликом договорен билатерални састанак са њим почетком ове године, што је он и испоштовао.

Он је изразио наду да ће данашњи сусрет са државним секретаром САД бити успешан, а свакако је од велике важности за билатералне односе двеју земаља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs