Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Стратегија о проширењу ЕУ сигнал поштовања Србије

Стратегија о проширењу ЕУ сигнал поштовања Србије

Београд, 8. фебруар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Стратегијом о проширењу ЕУ на Западни Балкан и доласком европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана у нашу земљу послат јасан сигнал да се на Србију рачуна.

Фото: rts.rs
Јоксимовић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) истакла да се усвојеним документом и Унија на неки начин обавезала да ће јачати до 2025. године и бити солидарнија и институционално снажнија да прими нове чланице.

Ово је политички тренутак који не треба да пропустимо. У Стратегији је Србији дато истурено место. То је снажан политички сигнал који успешне и одговорне владе не смеју да пропусте, поручила је она.

За Србију је, како је нагласила, важно да снажније ради на реформама и свим другим питањима и препрекама које постоје на путу евроинтеграција, јер су то ствари које би наша земља морала да уради и да није европских интеграција.

Она је, одговарајући на питање да ли дијалог Београда и Приштине може да успори тај пут Србије, истакла да је дијалог двостран, уз медијацију ЕУ.

Да бисмо дошли до правно обавезујућег споразума морају се применити сви до сада постигнути споразуми, а један од најважнијих је успостављање Заједнице српских општина. Када сви испуне свој део договорених аранжмана, онда се наставља процес тражења компромисног решења, објаснила је Јоксимовић.

Компромисно решење, како је навела, подразумевало би да Србија не призна независно Косово, да се нађе одрживо решење да се нормализују односи са Приштином, да Србија заштити своје интересе и учини неке уступке.

Стратегија је политички оквир којим се даје подршка политици проширења. У овом документу је изнето снажније политичко очекивање да се они који су напредовали у процесу, дакле Србија и Црна Гора, у већој мери усклађују са спољнополитичким одлукама и заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, нагласила је Јоксимовић.

Преговарачки оквир, како је напоменула, дефинише да до тренутка чланства морамо бити потпуно усклађени са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs