Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србији од ЕУ 16 милиона евра за управљање мигрантском кризом

Србији од ЕУ 16 милиона евра за управљање мигрантском кризом

Београд, 8. фебруар 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је да ће Министарство, као координатор пројекта „МАДАД 2“, поступати одговорно и у складу са свим важећим међународним стандардима и европским вредностима хуманости и солидарности.


Ђорђевић и директор Директората за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Хеновева Руиз Калавера потписали су јуче у Влади Србије уговор за пројекат „Наставак подршке за повећање и унапређење капацитета за управљање мигрантском кризом у Србији – МАДАД 2“.

Церемонији потписивања присуствовали су председница Владе Ана Брнабић, делегација Европске комисије која тренутно борави у дводневној посети Србији, предвођена европским комесаром задуженим за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, и шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици.

Брнабић је том приликом истакла да Србији предстоје значајни задаци и велики изазови, нагласивши да постоји потпуна преданост Владе да уради оно што треба како би Србија што пре приступила ЕУ.

Чланство у Европској унији је наш стратешки циљ, основни приоритет и национални интерес, поручила је премијерка.

Хан је указао на то да потписани споразум додатно ојачава пут Србије ка ЕУ, и подсетио на то да је ЕУ од 2007. године дала Србији више од две милијарде евра бесповратне помоћи, што је чини највећим донатором у Србији.

Имали смо велики мигрантски талас, он је сада завршен, али ми морамо да помажемо земљама које су биле погођене до сада невиђеним бројем миграната, објаснио је он.

Ђорђевић је навео да ће се захваљујући средствима ЕУ опредељеним за имплементацију пројекта „МАДАД 2“, у износу од 16 милиона евра, финансирати покривање оперативних трошкова прихватних центара за смештај миграната, као и трошкова смештаја малолетних миграната без пратње у институцијама социјалне заштите.

Према његовим речима, биће ангажовани и теренски социјални радници који ће пружати подршку систему социјалне заштите са циљем збрињавања малолетних миграната без пратње, а обезбедиће се и подршка систему образовања за укључивање деце миграната у школски систем у Србији.

Такође, како је објаснио, биће пружена подршка здравственом систему, на основу које ће бити покривена и рефундација трошкова здравствених институција на локалу за услуге које су пружене мигрантима и ангажоваће се лица за рад са мигрантима на терену, као и људство које ће активно радити на спровођењу и контроли пројекта.

Ђорђевић је поновио да ће Министарство, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, МУП-ом, Министарством здравља и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, поступати одговорно и у складу са свим важећим међународним стандардима и европским вредностима хуманости и солидарности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs