Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > За радове на обнови Хиландара у овој години 80 милиона динара

За радове на обнови Хиландара у овој години 80 милиона динара

Београд, 7. фебруар 2018. године – Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је да је на седници Комисије за Хиландар, која је данас одржана у ресорном министарству, усвојен извештај о радовима извршеним у 2017. години, као и план рада за 2018. годину.

Фото: kultura.gov.rs

У саопштењу се наводи да је комисија разматрала и досадашњи напредак обнове манастира, са освртом на квалитет радова и задате рокове.

Министарство је за 2018. годину издвојило 80 милиона динара за обнову манастира Хиландар, који представља српско културно наслеђе од непроцењиве вредности, при чему је издвојена сума за десет милиона динара већа у односу на претходну годину.

Планом рада у 2018. години предвиђени су наставак обнове белог конака, радови на југозападној страни, односно реконструкција трпезарије са кухињом, као и реконструкција дохије и игуменарије са параклисом.

Чланови комисије су констатовали да обнова, санација и конструктивно ојачање објекта трпезарије са кухињом и другим повезаним просторијама, уз максимално очување и конзервацију сачуваних архитектонских и других елемената на објекту, односно реконструкцијом недостајућих, представља изузетно сложен, али и свеобухватан подухват.

Фото: kultura.gov.rs

Установљено је да ће сликарско-конзерваторским радовима моћи да се приступи након завршетка архитектонских радова на трпезарији.

Поред министра културе и информисања Владана Вукосављевића као председавајућег, седници су присуствовали чланови комисије: помоћник министра за културно наслеђе и заменик председника Данијела Ванушић, проф. др Владета Јанковић, Димитрије Стефановић (САНУ), проф. др Зоран Ракић са Филозофског факултета у Београду.

Такође, били су присустни и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин Зоран Вапа, директор Задужбине Светог манастира Хиландара Миливој Ранђић, Владимир Тријић из Народне библиотека Србије, архитекта проф. др Мирко Ковачевић, архитекта Драгољуб Тодоровић, сликар Владимир Булајић, представници Републичког завода за заштиту споменика културе Београд и доцент Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду Светислав Николић.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs