Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Србија препозната као лидер евроинтеграција у региону

Србија препозната као лидер евроинтеграција у региону

Београд, 6. фебруар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је усвојена Стратегија ЕУ за Западни Балкан једна од најснажнијих политичких порука од стране ЕК Србији откада је започео процес евроинтеграција.


Јоксимовић је на конференцији за новинаре у Влади Србије оценила да је ЕУ Стратегијом за проширење упутила снажну политичку поруку "европском Балкану", посебно Србији, коју је препознала као лидера ових процеса у региону.

Данашње објављивање Стратегије проширења посебно са фокусом на Западни Балкан, показује да је Србија заиста пуно урадила, да је још пуно посла пред нама, али да су напори вредновани на прави начин, објаснила је Јоксимовић.

Она је оценила да тај документ представља додатни подстрек за Србију као земљу која је препозната као лидер процеса, додатну мотивацију у реформским напорима који су предузети.

Стратегија, према њеним речима, показује и да је ЕУ дошла у фазу креирања, то јест реинвенције сопствене регенеративне агенде, да увиђа да мора да буде уједињена, солидарнија и демократичнија како би била спремна да прими потенцијалне чланице 2025. године.

АУДИО: Конференција за новинаре председнице Владе Ане Брнабић поводом представљања Стратегије Европске комисије о проширењу на Западни БалканВерујемо да ће Србија бити та, ако испуни све услове, која ће моћи да постане чланица, додала је Јоксимовић, нагласивши да су услови јасни и познати и да није тачно да стратегија доноси нове услове.

Услови су садржани у преговарачком оквиру и не мењају се, истакла је она, додајући да Стратегија само појашњава читав низ активности и смешта их оквирно, набраја активности које могу да помогну да дође до тога да наша земља буде спремна за чланство до 2025. године.

Министар за европске интеграције је указала на то да је стратегија подигла очекивања код свих, што не мора бити лоше, како очекивања грађана према Влади, очекивања грађана од ЕУ, али и ЕУ од влада у региону, као и влада од Уније.


Она је нагласила да то што је Србија препозната као лидер процеса не значи обесхрабрење других, додајући да здрава атмосфера напретка може да делује стабилизујуће на цео регион.

То је, напротив, добра шанса и могућност да у просперитету, миру и стабилности водимо политику боље будућности грађана који су нам дали мандат, нагласила је она.

Истовремено, Јоксимовић је поручила да поменута стратегија треба да буде разлог да се све ради у интересу грађана који очекују виши животни стандард и бољу државу.

То су циљеви где ЕУ помаже да будемо бржи и ефикаснији, закључила је Јоксимовић.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs