Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Почео Пословни форум Србија–Словенија у Љубљани

Почео Пословни форум Србија–Словенија у Љубљани

Београд/Љубљана, 1. фебруар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Владе Словеније Миро Церар присуствују данас отварању Пословног форума Србија–Словенија, који се одржава на маргинама 4. заједничке седнице влада двеју земаља.


Форум, на којем учествује укупно 200 привредника, одржава се у организацији Привредне коморе Србије и Господарске зборнице Словеније, а на њему је присутно 115 српских привредника – представника 80 компанија.

У привредној делегацији Србије су представници великих компанија, као што су "МК група", "ComTrade", "Нектар", "Coface", "Трајал", "Крушик", "Амига", али и мањих и средњих фрми и старт-ап заједнице, као што су "Bitgear", "Workforce", "Happy Honey", "Smart Locks", "Digital Works" и други.

Српски привредници долазе из разних области привређивања, од великих компанија које већ послују у Словенији, до оних који тек испитују могућности за наступ на словеначком тржишту, из производних и услужних сектора.


Српске и словеначке компаније ће данас имати више од 250 билатералних сусрета.

Током форума биће одржане и пратеће панел-дискусије из области које су изазвале највеће интересовање привредника двеју земаља – дигитализација економије и државе, заштита животне средине и туризам.

Један од панела биће посвећен старт-ап окружењу, односно могућностима интеграције, заједничким пројектима и преносу искуства у том сегменту, а дискутоваће се и о електронској и металској индустрији, укључујући и одбрамбену индустрију.

На панел-дискусијама учествоваће ресорни министри обе владе.
У Србији је регистровано приближно 1.600 компанија са словеначким капиталом, од којих више од 500 активно послује на српском тржишту.

Досадашње укупне инвестиције словеначких компанија у Србији премашиле су милијарду евра, а према броју реализованих инвестиционих пројеката, Словенија је одмах иза Италије, Немачке и Аустрије.

Такође, повећава се и број српских компанија које инвестирају у Словенији.

Прошле године у Словенији је основано Српско-словеначко пословно друштво, које је окупило приближно 30 компанија што су инвестирале и послују у Словенији.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs