Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Нови циклус наградне игре "Узми рачун и победи"

Нови циклус наградне игре "Узми рачун и победи"

Београд, 31. јануар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су претходна и ова година одређене као године борбе против сиве економије, истичући да је током 2017. године направљено неколико значајних корака на том плану.

Слева: Драган Пенезић, Ана Брнабић, Бранко Ружић и Вукашин Гроздић на данашњој конференцији за новинаре

Брнабић је на конференцији за новинаре, на којој је најављен почетак наградне игре "Узми рачун и победи 2018", објаснила да ће грађани од сутра моћи да почну са слањем фискалних рачуна и слипова, а прво извлачење награда биће у марту.

Она је указала на то да се борба против сиве економије одвија у четири кључна правца – унапређење инспекција, увођење подстицаја за легално пословање, смањење бирократије и јачање пореске културе.

Током прошле године остварено је неколико значајних помака у сузбијању сиве економије, што укључује, између осталог, и израду система е-инспектор, за који се очекује да до јуна умрежи прве четири инспекције, а до маја 2019. и све инспекције у Србији.

Такође, како је додала, уведена је и мера пореског ослобађања за почетнике у пословању за прве две године, која ће бити примењивана до октобра, затим реформа парафискалних намета и трансформација Пореске управе, регулисање сезонског рада и друго.

Она је, када је у питању јачање пореске културе, истакла да је наградна игра "Узми рачун и победи" једна од основних активности.

Према њеним речима, прошли пут је у овој наградној игри учествовало приближно 40 одсто грађана, послато је више од 85 милиона рачуна и слипова, док је број пријава несавесних трговаца порастао за половину.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић објаснио је да ће у другом циклусу доћи до измена у награђивању локалних самоуправа које пошаљу највише коверата, тако да ће сада наградни фонд уместо 100.000 евра износити више од 200.000 евра и биће награђено девет најбољих самоуправа.

Локалне самоуправе ће, дакле, имати на располагању по 23.000 евра за реализацију пројеката опремања или обнове простора од јавног значаја које сами изаберу, прецизирао је он.

Такође, како је додао, новина јесте и то што ћемо сада имати три категорије локалних самоуправа, мале, средње и велике, и у свакој од њих биће проглашено по три победника.

АУДИО: Конференција за новинаре поводом почетка наградне игре "Узми рачун и победи 2018"Ружић је нагласио да инспекције у Србији раде веома важан посао у отежаним условима, те да је обавеза Владе да се ове године сагледа статус инспектора, јер се на тај начин помаже у обрачуну са сивом економијом.

Према његовим речима, од августа 2015. до 2017. године утврђено је да је било више од 10.000 нерегистрованих привредних субјекта, а инспектори рада су током прошле године затекли 20.000 радника на црно.

Оваквим акцијама, како је нагласио, подижемо свест грађана и они сами схватају колико је за њих и њихове заједнице важно да се сива економија сузбије.

Председник скупштине НАЛЕД-а и члан Савеза за фер конкуренцију Драган Пенезић рекао је да су мере које Влада спроводи на пољу сиве економије подстрек за све оне које послују на тржишту Србије, а који су угрожени постојањем нелојалне конкуренције.

Он је навео да су проблеми везани за рад на црно, као и некоординисани рад инспекција и правосудних органа и даље актуелни, тако да је због њиховог бржег решавања започето са ревизијом Националног програма за сузбијање сиве економије који би требало да буде завршен до краја фебруара.

Вукашин Гроздић, који је у Кабинету председнице Владе задужен за наградну игру "Узми рачун и победи 2018", рекао је да ће се у овом циклусу такође слати 10 фискалних рачуна или 10 слипова по коверти и да минимални износ за рачуне и слипове остаје исти – 100 динара.

Он је навео да ће за наградну игру важити иста правила као и у претходном циклусу, а једина промена јесте та што коверте за слање рачуна више неће бити типске, већ ће грађани моћи да шаљу коверте у различитим форматима.

Рачуни који могу учествовати у наградној игри су они од првог јануара ове године, поштарина ће бити бесплатна, док у наградној игри не могу да учествују малолетна лица, прецизирао је Гроздић.

Када је у питању наградни фонд, он ће бити двоструко повећан у односу на претходни, када је износио 135 милиона динара, а игра ће се одвијати у два циклуса.

Такође, сада ће директни приређивач наградне игре бити Влада Србије.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs