Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Умрежавањем школа до унапређења квалитета образовања

Умрежавањем школа до унапређења квалитета образовања

Београд, 29. јануар 2018. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић оценио је данас да је учење кроз међусобно повезивање ученика, наставника и школских установа основ за унапређење квалитета образовања у Србији.

Фото: mpn.gov.rs

Шарчевић је на отварању конференције „Подели знање – школе у акцији“ изразио задовољство започетим процесом подизања квалитета образовања у Србији, истичући да ће у ту сврху за школске установе бити предвиђени разни модели и алати – од лиценцирања директора до обука које помажу Уницеф и Европска комисија.

Он је објаснио да се конференција одржава у оквиру SHARE пројекта, чији је циљ побољшање квалитета образовања у Србији кроз унапређивање ефективности система спољашњег вредновања рада школа и развој хоризонталног учења између школа.

Укупан систем вредновања квалитета образовања у Србији је наш приоритет. Циљ је да настава буде у првом плану, да се наставници обуче за то да раде на нов и квалитетнији начин, али и да сарађују како унутар школа, тако и са другим образовним установама, нагласио је министар.

Такође, како је навео, идеја је да родитељи буду видљивији у школском систему, при чему су у Закону о образовању предвиђене нове форме удруживања родитеља, које се већ успостављају по градовима.

Према његовој оцени, родитељи треба да буду укључени у систем не само када је реч о темама као што су насиље, исхрана, туризам или спорт, већ и када је у питању подизање квалитета у васпитно-образовним установама.

Шарчевић је нагласио да је планирано повећање броја истраживачких центара као што је Петница, уз подсећање на то да је у новембру отворен лингвистички центар у Тршићу.

Он је најавио да ће у Белој Цркви бити изграђен центар за гео-науке, у Београду центар за еко-науке, у Ћуприји за уметност, док ће у Ваљеву бити отворен центар за технологију.

Вршилац дужности директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић рекао је да је SHARE пројекат показао да постоји много добрих и инспиративних пракси које су често невидљиве и недовољно приступачне широј образовној јавности.

Овај пројекат је омогућио да се те добре праксе шире, развијају и унапређују кроз повезивање школа и успостављање међусобног партнерства. Намера нам је да ове процесе продубљујемо, добре праксе промовишемо, али и да истражујемо нове механизме све док такви процеси коначно не постану свакодневица и саставни део образовног система, рекао је Ранђеловић.

Директор Канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло навео је да се ова организација ангажовала на томе да помогне Србији, будући да је истраживање које је спроведено пре три године показало да је сваки трећи ученик узраста од 15 година у Србији био неписмен.

Према његовим речима, квалитетно образовање је основ успеха сваког појединца и детета, тако да је данас велики број школа и више од 13.000 ученика укључено у SHARE пројекат, који подстиче школе да међусобно деле своја знања и активности.

Циљ данашње конференције јесте да се укаже на значај континуираног унапређења квалитетног образовања, ефекте хоризонталног учења и значај умрежавања, као и на моделе којима се запослени у школама подстичу на сарадњу са колегама и другим школама.

Конференцију су организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, Центар за образовне политике и Уницеф.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs