Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Обједињавање задруга у озбиљне привредне субјекте

Обједињавање задруга у озбиљне привредне субјекте

Београд, 26. јануар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић присуствовао је данас у Новом Сланкамену у Земљорадничкој задрузи "Воћар Сланкамен", практичном јавном часу резидбе воћака.


Кркобабић је том приликом рекао да је ова задруга са своја 42 задругара шест различитих националности и 500 хектара задружног земљишта, пример који треба да следи цела Србија.

Он је најавио у овој години формирање сложених задруга као искорак у смислу обједињавања постојећих задруга у озбиљне привредне субјекте.

Кркобабић је подсетио на то да је његов кабинет, у оквиру акције Владе Србије "500 задруга у 500 села", потписао 9. августа 2017. године са Земљорадничком задругом "Воћар Сланкамен" споразум о дугорочној сарадњи на пројекту под називом "Практична школа задругарства", на волонтерским основама, за потребе свих заинтересованих садашњих и будућих задругара.

Министар је истакао да су овом пројекту, који је већ успешно афирмисан у прошлој години, изузетна подршка најумнији људи Одбора за село САНУ, на челу са председником тог тела, академиком Драганом Шкорићем, као и уважени професори, попут редовног професора Пољопривредног факултета у Новом Саду и председника Друштва воћара Србије Зорана Кесеровића, који је и највећи стручњак за развој воћарства у Србији.

Кесеровић је нагласио да су савремене технологије, избор воћних сорти и удруживање, основе бољитка за српско воћарство.

Угледамо се на воћарство Европе и са неким регијама идемо раме уз раме. У последњих 15 година увећали смо принос код неких воћних сорти пет пута, захваљујући применљивој науци, рекао је Кесеровић.

Директор Земљорадничке задруге "Воћар Сланкамен" Никола Котарац изразио је захвалност министру Кркобабићу на иницијативи за Практичну школу задругарства и рекао да је прошле године била велика заинтересованост задруга из Врања, Сенте, као и из Босне и Херцеговине (БиХ).

Котарац је нагласио да ће њихова задруга дати све од себе да даље напредује и усавршава се.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs