Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Неопходно сачувати мир на Косову и Метохији

Неопходно сачувати мир на Косову и Метохији

Косовска Митровица, 20. јануар 2018. године – Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас венац на место где је пре четири дана убијен лидер Грађанске иницијативе “Србија, демократија, правда” Оливер Ивановић у Косовској Митровици, опростивши се на тај начин од једног од најзначајнијих српских политичара у покрајини.


Вучић је након тога на Техничком факултету у Косовској Митровици присуствовао трочасовном састанку са политичким и привредним представницима Срба на Косову и Метохији.

Председник Србије је после састанка изјавио да за нас није важно које је име убице Оливера Ивановића нити које је име налогодавца, да ли је српско, албанско или било којег странца и поручио да према починиоцима и налогодавцима неће бити милости.

Он је навео да је разговор на састанку био о томе како да српски народ остане и опстане на својим огњиштима и нагласио да је на нама да се понашамо одговорно, разговарамо и да то мора да буде политика коју Србија води и коју ће наставити.

Вучић је истакао да је пре свега и најважније, а у највећем интересу Срба на Косову и Метохији да се сачува мир.

Ништа друго није потребније у овом тренутку од мира и останка и опстанка на нашим огњиштима, оценио је Вучић.


Председник Србије је напоменуо да се разговарало о животним проблемима и неопходном јединству, већем поверењу и међусобном поштовању.

Он је пренео да су разговори били тешки, вођени у атмосфери ужаса после стравичног злочина, убиства Оливера Ивановића и тицали су се више тема, као и спровођења Бриселског споразума.

Вучић је рекао да је договорено да Србија ове и наредне године финансира шест милиона евра за водовод који недостаје у Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку.

То је добра вест за три северне косовске општине, а разговарали смо и о другим пројектима, додао је Вучић.

Такође, председник Србије је навео да је упутио позив на састанак свима, не само људима из власти, већ и из опозиције, свим одборницима без обзира на то којој странци припадају и захвалио што су се одазвали сви који на било који начин одлучују на северу Косова.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs