Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Јоксимовић и Мондолони: Политички и економски односи Србије и Француске у успону

Јоксимовић и Мондолони: Политички и економски односи Србије и Француске у успону

Београд, 17. јануар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о билатералним односима двеју држава, наставку приступања Србије ЕУ и реформама које се у том процесу спроводе.

Фото: mei.gov.rs

Јоксимовић је, на састанку на којем је било речи и о ситуацији у региону, као и о другим актуелним темама, изразила захвалност на помоћи и подршци коју Француска пружа Србији на европском путу, нагласивши да чланство у ЕУ јесте спољнополитички циљ наше државе, али такође представља и унутрашњи циљ домаће развојне агенде.

Она је истакла значај постојања јасне перспективе у погледу приступања, и у том контексту акцентовала важност изјаве председника ЕК Жан-Клод Јункера о Србији и Црној Гори као предводницима у процесу евроинтеграција.

Јоксимовић је, говорећи о предстојећој Стратегији о проширењу, указала на значај вредновања појединачних успеха и резултата остварених у реформама свих аспираната за чланство у ЕУ, у вери да ће напредак Србије бити препознат и вреднован.

Она је изразила очекивање и да ће јаснији оквир, о којем је Жан-Клод Јункер говорио, бити део Стратегије проширења.

Мондолони је похвалио решеност Владе Србије у спровођењу тешких реформи, као и сав досадашњи успех који је постигнут на путу европских интеграција.

Он је потврдио да ће Француска, како искуствено, тако и кроз конкретну експертску помоћ, наставити да подржава процес приступања Србије, истакавши да се наша земља показала као активан и поуздан партнер ЕУ.

Он је констатовао да је имиџ Србије у Француској и ЕУ значајно побољшан и да је важно да се задржи.

Саговорници су такође разговарали и о јучерашњем убиству лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, сагласивши се да је у овом тренутку неопходно показати свеобухватан и озбиљан приступ случају.

Јоксимовић је истакла да очекује од ЕУ, која је наш важан партнер на очувању мира и стабилности, да покаже заинтересованост и да се укључи у расветљавање случаја.

Саговорници су констатовали да су билатерални односи двеју држава у успону, посебно имајући у виду и бројне француске компаније које су стратешки присутне у Србији. То је добар основ за интензивирање посета на високом нивоу.

У том смислу, посебно су истакли значај будуће посете председника Француске Емануела Макрона Србији.

На састанку се говорило и о прилици да се током ове године, на стогодишњицу завршетка Првог светског рата, реафирмишу партнерство и пријатељство Србије и Француске и да се обнови споменик захвалности Француској на Калемегдану.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs