Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Ускоро подзаконска акта за ефикасније и брже пословање

Ускоро подзаконска акта за ефикасније и брже пословање

Београд, 17. јануар 2018. године – Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић најавила је данас да ће четири приоритетне уредбе за имплементацију Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању бити израђене већ до краја јануара.


Матић је, на представљању тог закона у Америчкој привредној комори у Београду, изразила очекивање да ће сва подзаконска акта бити завршена у првој половини године.

Нећемо чекати законски рок, а то је 18 месеци, већ ћемо настојати да што пре омогућимо имплементацију овог закона, јер је он најбољи показатељ спремности државе да усвоји вредности које су кључне у модерном пословању и комуникацији, истакла је она.

Такође, оне су неопходне и за успешну дигитализацију привреде и државне управе у складу са приоритетима Владе Србије, навела је Матић и подсетила на то да је привредни сектор дао велики допринос у изради овог акта.

Према њеним речима, Министарство је организовало низ јавних расправа и састанака на којима су учествовали представници привреде, као и јавне управе.

Тиме је, осим усклађивања са европском регулативом у овој области, остварено и прилагођавање домаћој доброј пракси и отклањање уочених препрека за ефикасно пословање, рекла је Матић.

Она је подсетила на то да ће примена овог закона омогућити повећану употребу електронског документа, односно, смањење папирних докумената у пословању и комуникацији.

Такође, како је додала, уређењем области електронске идентификације и увођењем различитих нивоа шема идентификације биће омогућено масовније коришћење електронских сервиса и вршење електронских трансакција.

Закон ће омогућити и развој услуга од поверења: гарантовање веродостојности података у електронским трансакцијама, увођење поузданог потписа у клауду, електронске доставе и квалификованог електронског чувања, закључила је Матић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs