Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > “Зелена стаза“ од Петроварадина до Беочина

“Зелена стаза“ од Петроварадина до Беочина

Београд, 12. јануар 2018. године – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије објавило је јавни позив за израду идејног решења за трансформацију напуштене пруге Петроварадин Беочин у “зелену стазу“, по узору на градове у Европској унији.

У саопштењу Министарства изражава се уверење да ће се идејним решењима добити конкретни предлози како да се на најбољи начин некадашња железничка пруга и пратећи објекти претворе у стазу за бициклисте и пешаке коју ће грађани Новог Сада и Беочина моћи да користе за спорт, рекреацију, културу и развој туризма.

„Зелена стаза“ од Петроварадина до Беочина, која се ради као пилот-пројекат, конципирана је по узору на земље Европске уније, где се последњих 15–20 година интензивно развија, посебно у Шпанији и Белгији, као начин развоја туризма, промовисања здравог живота и унапређења квалитета живота грађана.

Поред трансформације напуштених пруга у стазу за пешаке и бициклисте, концепт „зелених стаза“ подразумева и да се железничке станице и куће чувара путних прелаза које се више не користе претворе у музеје или користе за смештај туриста, изнајмљивање бицикала, инфо-центре за туристе и друго.

Реализација овог пројекта иницирана је у оквиру Радне групе за праћење реализације инфраструктурних пројеката на територији АП Војводине, којој председава потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs