Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Јоксимовић и Марујама: Јапан важан развојни партнер Србије

Јоксимовић и Марујама: Јапан важан развојни партнер Србије

Београд, 12. јануар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Јапана у Србији Ђуничијем Марујамом о наставку сарадње и билатералним односима двеју држава.

Фото: mei.gov.rs/Танјуг

Том приликом акценат је стављен на развојну и донаторску помоћ Јапана, процес европских интеграција Србије и друге актуелне теме.

Јоксимовић је исказала захвалност на континуираној донаторској помоћи Јапана Србији, посебно важној у периоду поплава и мигрантске кризе.

Она је подсетила на то да је Јапан од 2001. године обезбедио више од 500 милиона евра кроз развојну помоћ, која подразумева бесповратну помоћ у виду консултантских услуга, испоруку медицинске и друге опреме, возила, изградњу и реконструкцију објеката и повољне кредите.

Наведени подаци, како је оценила, потврђују да је Јапан један од најважнијих и највидљивијих партнера наше земље.

Марујама је нагласио да Јапан подржава европски пут Србије, и указао на то да је Србија – по положају, људским, привредним и природним потенцијалима, кључна држава Југоисточне Европе.

Он је пренео спремност Јапана да подржи реформе у областима од посебног значаја за развој Србије, укључујући области животне средине и предузетништва.

Јоксимовић и Марујама постигли су сагласност око потребе обезбеђења подршке у областима од значаја за регионални и локални развој, и изразили уверење да ће то представљати важан допринос укупном развоју Србије.

У том смислу, они су нарочито нагласили значај Споразума о успостављању јапанског волонтерског програма за сарадњу у иностранству. На тај начин, експерти из Јапана помагаће развој локалних самоуправа у Србији у области образовања, културе, заштите животне средине, здравства, спорта.

Тај документ Јоксимовић и амбасадор Јапана потписаће у понедељак, 15. јануара, током посете премијера те државе Шинза Абеа Србији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs