Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Одржана радионица о изради Индекса добре управе

Одржана радионица о изради Индекса добре управе

Београд, 12. јануар 2018. године – Канцеларија за сарадњу с цивилним друштвом Владе Републике Србије и Стална конференција градова и општина (СКГО) организовали су радионицу „Израда Индекса добре управе на локалном нивоу“ за 50 представника организација цивилног друштва.


У уводним излагањима учесницима су се обратили в. д. директора Канцеларије Жарко Степановић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић и пројектни менаџер у GIZ-у Милица Милошевић.

Степановић је том приликом истакао активности Канцеларије које су везане за добру управу, попут обука које се реализују за службенике у локалним самоуправама, као и за организације цивилног друштва, у циљу подстицања сарадње у области доношења прописа.

Такође, он је упознао присутне и са редовним праћењем стања у области сарадње органа јавне управе и ОЦД (организација цивилног друштва), кроз годишње истраживање које Канцеларија спроводи.

Представници СКГО Иван Миливојевић и Марија Лукић представили су први концепт Индекса добре управе – кључне области, питања и дилеме.

Учесници су дали бројне идеје за унапређење Индекса добре управе и разговарали о одговорности функционера, значају транспарентности и доброг планирања конкурса за ОЦД и конкурса из области јавног информисања.

На скупу је било речи и о механизмима консултовања са грађанима и ОЦД, и алатима који стоје на располагању локалним самоуправама, службеницима за сарадњу са цивилним друштвом и значају вођења евиденција о локалним ОЦД од стране локалних самоуправа, дигитализацији и другим питањима од значаја за тему добре управе на локалу.

Радионица „Израда Индекса добре управе на локалном нивоу“ представља прву активност/компоненту пројекта „Унапређење ефикасности и делотворности локалне самоуправе“, који спроводи СКГО уз подршку немачке развојне сарадње у оквиру GIZ пројекта „Подршка реформи јавне управе у Републици Србији“.

Циљ прве компоненте пројекта јесте развој Индекса добре управе, који ће бити на располагању јединицама локалне самоуправе као операционализовани показатељ добре управе и алат за учење у електронском облику.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs