Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија ће развијати концепт индустријских паркова

Србија ће развијати концепт индустријских паркова

Београд, 11. јануар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић разговарао је данас са амбасадором НР Кине у Србији Ли Манчангом о јачању сарадње двеју земаља у области иновација.


Саговорници су посебно разматрали наставак реализације пројекта изградње српско-кинеског индустријског парка у Борчи, при чему су истакли спремност да буде учињено све да се максимално убрза почетак изградње овог индустријског парка.

Поповић је пренео да ће у даљим разговорима са партнерима из компаније "Чајна роад енд бриџ корпорејшн (CRBC)", која је задужена за реализацију овог пројекта са кинеске стране, бити дефинисани детаљи комерцијалног уговора и у најкраћем могућем року основано заједничко предузеће којем ће бити поверена реализација изградње тог парка.

Он је, уз очекивање да ће изградња парка у Борчи започети током ове године, навео да Србија жели да се у што већој мери ослања на искуства Кине у изградњи иновационе инфраструктуре.

Желимо да развијамо концепт индустријских паркова по узору на паркове у Кини, при чему имамо талентоване младе инжењере, јаку универзитетску базу, иновациону заједницу која се убрзано развија, а уз то водимо државну политику која иновацијама придаје стратешки значај, навео је министар.

Сматрам да Србија има потенцијал да постане регионални „хаб“ за иновације у оквиру иницијативе „Појас и пут“, што је циљ којем стремимо у будућности, поручио је министар.

Према његовим речима, индустријски парк у Борчи простираће се на 320 хектара и у њему ће радити више од хиљаду домаћих и страних иновационих компанија, а у студији изводљивости је планирано да инвестиција у овај парк буде вредна 300 милиона евра и да у њему буде запослено више од 10.000 људи.

То су „паметна“, високотехнолошка радна места за наше младе инжењере, навео је Поповић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs