Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Влада и невладин сектор заједно против дрога

Влада и невладин сектор заједно против дрога

Београд, 10. јануар 2018. године – Канцеларија за борбу против дрога Владе Републике Србије потписала је Меморандум о сарадњи са 11 организација цивилног друштва (ОЦД) које делују у области супротстављања дрогама, у оквиру којег су предвиђене заједничке активности у борби против наркоманије.

Фото: Танјуг

Директор Канцеларије за борбу против дрога Милан Пекић истакао је том приликом да су организације цивилног друштва током свог рада већ ушле у ту проблематику и имају лакши приступ крајњим корисницима и људима који имају проблем са дрогама.

То је шанса да преко ОЦД спроводимо планове и програме које Србија доноси – од превенције до лечења и смањења штете оним људима који су у проблему са дрогама, рекао је он, најавивши превентивну едукацију, која је неопходна како би се подигла свест о штетности наркотика.

Према његовим речима, Канцеларија за борбу против дрога намерава да на најбољи начин искористи све предности које имају организације цивилног друштва, као и њихове активности.

Пекић је подсетио на то да су Национална стратегија за борбу против дрога 2014-2021. године и пратећи акциони план предвидели да ОЦД имају активнију улогу у њеном спровођењу и супротстављању последицама које наступају употребом наркотика.

Он је нагласио да Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" води евиденцију, по којој постоји око 30.000 евидентираних зависника, а процена је да постоји још око 20.000, те да укупно у нашој земљи има око 50.000 зависника од дроге.

Марихуана је најраспрострањенија врста дроге у Србији због тога што је клима код нас погодна за њено узгајање, рекао је Пекић и навео да у нашу земљу хероин долази са Истока, док синтетичке дроге долазе из правца Западне Европе.

Небојша Ђурасовић рекао је да се Удружење Превент већ 13 година активно бави борбом против болести зависности, уз напомену да озваничавање сарадње са Канцеларијом за борбу против дрога за њих представља велики корак, али и препознавање рада и могућност заједничког наступа на овом пољу.

Меморандум о сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога потписала су удружења: Нова плус, Излазак, Мрежа, РЕ генеразија, Превент, Дуга, Јазас из Пожаревца, као и из Новог Сада, Кокоро и Земља живих.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs