Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Бесповратна развојна помоћ Норвешке за пројекте у Србији

Бесповратна развојна помоћ Норвешке за пројекте у Србији

Београд, 10. јануар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад потписали су данас Меморандум о разумевању, који предвиђа бесповратну помоћ Норвешке од 2,7 милиона евра за различите пројекте у Србији.

Фото: mei.gov.rs

Јоксимовић је, у обраћању новинарима у Влади Србије, након потписивања овог документа између Министарства за европске интеграције Србије и Министарства спољних послова Норвешке, прецизирала да ће од поменуте суме за помоћ МУП-у Србије за хармонизацију у борби против сајбер-криминала и трговине наркотицима бити издвојено 1,68 милиона евра.

За пројекат јачања јединица Европола, како је навела, опредељено је 78.000 евра, а директан грант од 380.000 евра намењен је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, односно инспекцијама за сузбијање рада на црно.

Она је подсетила на то да Норвешка већ дуго пружа развојну помоћ Србији, и то не само у процесу европских интеграција, већ у свеукупном реформском процесу који прати одређена поглавља, попут поглавља 23 и 24, која обухватају владавину права, безбедност и правду.

Та земља је у последњих 10 година помогла Србији са више од 100 милиона евра бесповратне помоћи, навела је Јоксимовић и изразила наду да ће се успешно наставити сарадња Министарства за европске интеграције Србије и МСП Норвешке, посебно у погледу одабира пројекта и доступних извора финансирања.

Према њеним речима, Министарство за европске интеграције је координатор у идентификацији пројеката и доступних извора финансирања како не би дошло до задуживања за оне пројекте који могу бити подржани од развојних партнера.

Она је објаснила да је развојна помоћ усмерена за унутрашњи развој Србије, што је циљ евроинтеграција, као и на постизање одрживости реформског процеса, али и за суочавање са бројним глобалним изазовима са којима ће се Србија сусрести не само као земља кандидат, већ и када постане чланица ЕУ.

На тај начин донатори, како је објаснила, јачају своју видљивост и добар имиџ, а Србија ће, како буде напредовала у процесу евроинтеграција, постати у једном тренутку не само прималац, већ земља која ће своје знање и искуство, али и новац, ставити на располагање онима којима је то потребно.

Истовремено, Јоксимовић је напоменула да су односи између две земље у узлазном тренду, те да је Норвешка важан партнер Србије.

Бјорнстад је поновио да Норвешка подржава Србију у европским интеграцијама, као и њен социјални и економски развој.

Нисмо чланице Европске уније, али смо на заједничком економском тржишту, рекао је амбасадор и навео да Норвешка прави план који ће укључити и Србију.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs