Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Ретроспективна изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности

Ретроспективна изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности

Београд, 2. јануар 2018. године – Музеј савремене уметности, уз подршку Владе Републике Србије, Министарства културе и информисања и лично премијерке Ане Брнабић, успоставио је договор са уметницом Марином Абрамовић о организацији њене ретроспективне изложбе у Музеју савремене уметности на Ушћу.

Изложба ове реномиране уметнице биће отворена у септембру 2019. године и трајаће до јануара 2020. године, што је својеврстан повратак Марине Абрамовић у Србију, где је последњи пут самостално излагала 1975. године.

Преговори са Марином Абрамовић започети су пре више месеци, а завршени током посете председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић Краљевини Норвешкој у новембру 2017. године.

Премијерка Брнабић и в. д. директора Музеја савремене уметности Слободан Накарада, који је био у делегацији председнице Владе баш због преговора, присуствовали су отварању изложбе „Чистач“ Марине Абрамовић, у Уметничком центру „Хени Онстад“ близу Осла.

Председница Владе Ана Брнабић лично је позвала Марину Абрамовић да поново, после много година, излаже у Србији како би и домаћа публика имала прилику да се упозна са њеним радом.

Као резултат преговора, ретроспективна изложба „Чистач“, која ће бити постављена у свега седам градова у Европи, након Стокхолма, Копенхагена, Осла, Бона, Фиренце и пољског града Торуна, завршиће се у Музеју савремене уметности у Београду.

Изложба ће садржати цртеже, слике и инсталације настале током целе каријере Марине Абрамовић, укључујући и период стварања у Београду, током седамдесетих година прошлог века.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је нагласила да је изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду још једна потврда нове културне политике коју негујемо.

Култура је један од стубова развоја успешног друштва, развој креативног мишљења, поштовање и разумевање различитости и Влада Србије ће наставити да јој посвећује посебну пажњу, истакла је Брнабић.

Председница Владе је такође оценила да је организација изложбе Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности порука и младим уметницима да могу да рачунају на институције културе у нашој земљи, а не само у иностранству.

Ово је показатељ за наше уметнике да држава има озбиљну намеру да негује уметност и културу и да препознаје и подржава квалитет у савременом стваралаштву, закључила је Брнабић.

„Чистач“ је пројекат од међународног значаја, који ће симболично означити повратак Музеја савремене уметности на светску уметничку сцену, изјавио је в. д. директора Музеја савремене уметности Слободан Накарада.

Накарада је оценио да сличан пројекат одавно није организован у Србији и да је договор са једном од највећих светских савремених уметница велики изазов и част за Музеј савремене уметности.

У септембру 2017. године објављени су мемоари Марине Абрамовић „Пролазим кроз зидове“ на српском језику у издању Самиздата, уз подршку Министарства културе и Београдске филхармоније.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs