Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србију у 2018. очекују бројни спољнополитички изазови

Србију у 2018. очекују бројни спољнополитички изазови

Београд, 31. децембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће у 2018. години бити настављена интензивна дипломатска акција како би се смањио број земаља које су признале независност Косова.

Фото: rs.sputniknews.com

Дачић је у интервју за "Спутњик", поред одбране Косова и Метохије, навео још четири главна спољнополитичка изазова који очекују Србију у идућој години, а то су односи са Русијом, пут ка ЕУ, партнерство са САД и политика војне неутралности.

Он је подсетио на то да су у овој години започела и повлачења признања Косова од оних земаља које су признале противправну независност.

Србија је, како је указао, опредељена за дијалог са Приштином, али ако неко буде инсистирао на томе да се промени формат бриселских разговора и да се у њих укључи и САД, Београд ће захтевати да се процесу придружи и Русија.

Наша земља је спремна да се дође до прихватљивог решења за све, али није спремна на то да се одрекне Косова и Метохије. У тој борби нисмо сами јер је, пре свега, уз нас Русија која неће дозволити да Косово постане члан УН, указао је Дачић.

Он је подвукао да је ЕУ први стратешки циљ Србије, те да је на том путу наша земља урадила више и преданије него многе државе у окружењу.
Такође, како је додао, Србија ће наставити да развија најбоље односе са САД и њен циљ је да се у 2018. години чује став званичног Београда и у Белој кући.

Први потпредседник Владе је поновио да је Србија одлучна у томе да остане војно неутрална, нагласивши да неће улазити у војне савезе и неће постати део НАТО.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs