Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > "Телеоптик – Жироскопи" носилац нових војних технологија

"Телеоптик – Жироскопи" носилац нових војних технологија

Београд, 30. децембар 2017. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин обишао је данас Привредно друштво "Телеоптик – Жироскопи", где се упознао с производним програмом и пословањем фабрике у 2017. години, као и плановима за годину пред нама.

Фото: Танјуг

Руководство тог предузећа српске одбрамбене индустрије упознало је министра са актуелним инвестиционим пројектима и степеном реализације одобрених инвестиција од стране Владе.

Вулин је, у друштву помоћника за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића и директора фабрике Милана Настића, обишао део производних капацитета, изразивши задовољство због модернизације предузећа које у наредном периоду чека реализација уговора чија је вредност већа од 10 милиона долара.

Он је подсетио на то да је у ово предузеће Влада уложила 6,9 милиона евра, од којих су купљене машине и реновирана хала, док се почетак производње очекује већ у априлу.

Реч је, како је објаснио, о најмодернијим машинама у својој класи, а "Телеоптик–Жироскопи" су на најзахтевнијем светском тржишту за оптоелектронске уређаје успели да се изборе да већ идуће године имају уговор у вредности од 10 милиона долара.

Према његовим речима, овај уговор ће обезбедити функционисање предузећа читаве наредне године, због чега ће бити потребно и запошљавање нових инжењера и кадрова.

Фото: Танјуг

Министар је додао да се у наредним годинама планира увођење више од 95 различитих нових типова наоружања у Војску Србије, при чему је највећи део тога продукт нашег знања и памети.

Управо зато су предузећа, као што је "Телеоптик–Жироскопи", од великог значаја јер обезбеђују да се страним уговорима купи технологија која ће требати нама, да оно што финансирају људи са стране буде нешто што ће бити свакодневни део живота наше војске, објаснио је Вулин.

Милорадовић је подсетио на то да фабрика "Телеоптик–Жироскопи" има традицију дугу 95 година, истакавши да је већ тада ово предузеће препознато као носилац најсложенијих и најсофистициранијих технологија.

Министарство одбране има веома интензиван програм развоја нових система наоружања и модернизације постојећег и зато сматрамо да ће ова фабрика бити и даље носилац нових технологија, пре свега оптоелектронских система и система управљања, објаснио је он.

Такође, како је навео, ово предузеће ће правити и главе за самонавођење, блокове управљања за разне врсте ракетних система, а такође ће производити и нападно-навигацијске и оптоелектронске системе за наше модернизоване авионе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs