Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Највећа инвестиција у енергетском сектору изградња новог блока у Костолцу

Највећа инвестиција у енергетском сектору изградња новог блока у Костолцу

Београд, 30. децембар 2017. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић оценио је данас да је ова година за српску енергетику најбоља у инвестиционом смислу, док је изградња новог блока Б-3 у Костолцу најважнији енергетски догађај након више деценија.

Фото: Танјуг

Антић је у изјави за агенцију Танјуг подсетио на то да је у Термоелектрани Костолац, заједно са партнерима из Кине, 20. новембра почела изградња новог блока Б-3, снаге 350 мегавата, чија вредност износи 613 милиона долара.

Нови блок "Костолац Б-3" је, како је поновио, највећа инвестиција у домаћем енергетском сектору и прво велико енергетско постројење које се гради у Србији после три деценије.

Он је подсетио на то да је у 2017. започета и градња великих ветропаркова, док се тренутно реализују пројекти за добијање 500 мегавата из снаге ветра.

Такође, у Нафтној индустрији Србије започета је изградња постројења "Дубока прерада" , у вредности од 300 милона евра, нагласио је министар и напоменуо да је то кључан пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву.

Према његовим речима, потписан је уговор за изградњу топлодалековода Обреновац–Београд, а почели су и радови на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ-у А у Обреновцу.

Антић је подсетио на то и да је пуштена у рад деоница Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије дуга 68 километара, од Панчева до Решице у Румунији, донета одлука о проширењу подземног складишта гаса Банатски двор, отворен нови коп у Колубари – поље Г и друго.

Имали смо читав сет догађаја у енергетској сфери који ће без сумње у будућности донети озбиљну енергетску безбедност и одредити Србију као лидера у региону и у електроенергетици, а надам се и у транзиту гаса. Реч је о потпуно новој енергетској политици Србије, подвукао је министар.

Истовремено, он је најавио да ће крајем марта бити расписан тендер за избор статешког партнера за РБТ Бор, за који су заинтересоване компаније из Кине, Русије и Канаде, али и из других делова света.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs