Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Наставак екстензивног раста индустријске производње

Наставак екстензивног раста индустријске производње

Београд, 29. децембар 2017. године – Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић изјавио је данас да ће раст бруто домаћег производа (БДП) Србије, према проценама тог завода, ове године износити 1,9 одсто, додавши да је извесно да би он био бар три одсто да није било инцидентних околности, као што је екстремно сушна година.


Ковачевић је на конференцији за новинаре, на којој су представљени економски показатељи и процене за 2017. на основу података за овогодишњих 11 месеци, истакао да је пољопривреда подбацила десет одсто, што у структури БДП-а носи око 1,0 процентни поен.

Разлог успоравања привредног раста су, како је додао, и инцидентне климатске прилике у домену енергетике и у снабдевању електричном енергијом, паром и гасом, где је регистрован известан пад.

Он је, међутим, навео да динамика БДП-а можда није увек најбољи репрезент економског динамизма, нарочито не у овој години, и да се она најбоље види из других показатеља, као што су раст инвестиција, повећање индустријске производње и извоза.

Према његовим речима, раст инвестиција ће ове године износити 5,3 одсто, и последица је снажне макроекономске стабилизације и напретка у фискалној сфери, док индустријска производња бележи врло екстензиван раст од 2014. до 2017. године, што репрезентује динамизам привредне активности.

Промет робе у трговини на мало, како је додао, такође је реално повећан за 4 одсто, а у трговини на велико за 7,8 одсто у текућим ценама, док ће спољнотрговинска робна размена, према проценама, порасти код извоза за 13,7 одсто, а код увоза за 14,2 одсто у односу на 2016.

Раст увоза мало претиче раст извоза, а један од разлога јесте увоз струје, што је сезонског карактера и очекујемо да ће се уравнотежити, истакао је Ковачевић.

Илуструјући демографску слику, он је истакао да је после дужег времена стагнације и опадања броја живорођених, ове године за десет месеци рођено 53.030 беба, што је 648 више него прошле године.

АУДИО: Конференција за новинаре Републичког завода за статистику
Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs