Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Конкурс за 1.000 младих истраживача

Конкурс за 1.000 младих истраживача

Београд, 28. децембар 2017. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да се паралелно раде закони о иновационој делатности и финансирању високог образовања, који су сродни и повезани.


Шарчевић је на конференцији за новинаре, поводом конкурса за младе истраживаче и израде новог закона о научноистраживачкој делатности, указао на то да са постојећим законским регулативама није могуће радити реформу система, промену модела финансирања, прелазак на комбиновано финансирање, као и обезбедити већу релевантност пројектних позива.

Он је нагласио да ће бити расписан конкурс за 1.000 младих истраживача, студента докторских студија, што је први пут, након седам година, да се велика група младих истраживача укључује у систем.

Истовремено ћемо, како је истакао, понудити до 50 места за истраживаче који су докторирали у иностранству, а желе да се врате у нашу државу и научну заједницу.

Шарчевић је објаснио да ће у сарадњи са матичним одборима бити урађена евалуација постојећих пројеката, како би се искључили најлошији, а уместо њих биће укључени млади истраживачи, и то у текући пројектни циклус, који ће бити продужен годину дана.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић истакао је да ће почетком године бити урађена и рекатегоризација истраживача, уз помоћ регистра који је у завршној фази израде.

Регистар истраживача је изузетно важан резултат, с обзиром на то да више од 20 година трају безуспешни покушаји да се тај посао уради, указао је Поповић.

Према његовим речима, увођење комбинованог институционално-пројектног финансирања, што се потпуно уклапа у већ усвојену Стратегију научног и технолошког развоја Републике Србије и Акциони план Владе Републике Србије, као и увођење Фонда за науку, чије би формирање омогућило квалитетније финансирање истраживања, јесу неки од основних разлога за доношење закона.

Важећи закон донет је 2005. године, а стање и околности су се од тада знатно измениле. Имамо и нову Стратегију научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године - Истраживања за иновације, закључио је Поповић.

Повећањем буџета за више од 15 одсто Министарство је успело да кроз текућу буџетску резерву реши и питање недостајућих директних материјалних трошкова истраживања за 2017. годину (и ДМТ1 и ДМТ2). Сва средства су уплаћена научноистраживачким организацијама.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs