Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Подршка Србије Фонду солидарности Републике Српске

Подршка Србије Фонду солидарности Републике Српске

Београд/Бањалука, 27. децембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас у Бањалуци да је Влада Србије, за новоосновани Фонд солидарности Републике Српске за дијагностику и лечење обољења, стања и повреда деце у иностранству, наменила 250 хиљада евра.


Брнабић је нагласила да Србија то чини пре свега због тога што два народа повезује велико пријатељство и солидарност.

Председница Владе Србије је, на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“, као добар пример навела велику хуманитарну акцију „Битка за бебе“, која се пре неколико година прелила из Србије у Републику Српску, када је 33 инкубатора за превремено рођене бебе размештено од Бањалуке, преко Сарајева и Брчког, до Требиња и Приједора.

Грађани Србије и Републике Српске до сада су много пута показали хуманост и то да разумеју проблеме других, и верујем да ће Фонд солидарности Републике Српске за лечење оболеле деце у иностранству бити једнако успешан као Буџетски фонд Републике Србије за лечење обољења које се не могу успешно лечити у Србији, поручила је Брнабић.

Како је објаснила, од оснивања Буџетског фонда у Србији 2014. до данас је утрошено скоро четири милиона евра за лечење и прегледе 68 деце у иностранству, за 134 дијагностике, као и за долазак страних стручњака који су на нашим клиникама оперисали 17 пацијената.


У току је одлазак десеторо деце оболеле од церебралне парализе у здравствену установу у Истанбул, док на Универзитетској дечјој клиници тренутно борави експерт из Русије који ће оперисати троје деце, нагласила је премијерка.

Према њеним речима лечење СМС порукама и хуманитарним фондовима нису решење, али јесу део решења.

Сигурна сам у то да ова наша два фонда могу успешно да сарађују у будућности. На нама остаје да указујемо на потребу обнове доброчинстава, да одајемо признања онима који настоје, на најбоље могуће начине, да помогну онима којима је помоћ потребна. Свакога дана морамо да чинимо све да спашавамо сваки живот који је угрожен болешћу, закључила је Брнабић.

На донаторској вечери, које се одржава од 2010. године под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика, учествовали су и министар здравља Златибор Лончар и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.


Они су, заједно са председником и премијерком Републике Српске, Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић и министрима из Владе Републике Српске, разговарали са грађанима који су свој допринос акцији пружили позивањем хуманитарног телефонског броја.

Прикупљена средства намењена су за Фонд солидарности за дијагностику и лечење обољења, стања и повреда деце у иностранству, а чија је сврха да омогући лечење оболелој деци која су држављани Републике Српске и Босне и Херцеговине и која за то немају услове у здравственим установама у Републици Српској.

Уочи донаторске вечери, председница Владе Ана Брнабић састала се са премијерком Републике Српске Жељком Цвијановић.


У разговору је закључено да су политички и економски односи између Београда и Бањалуке на високом нивоу и да ће се, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Србије и Републике Српске, даље развијати.

Брнабић је поновила да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, али уз уважавање интереса Републике Српске и јасно поштовање одредби Дејтонског споразума.

То је основни услов стабилности Босне и Херцеговине, као и стабилности ширег региона, јер без те стабилности нико од нас неће моћи да напредује ка модерном и развијеном друштву, указала је Брнабић.

Председница Владе Србије додала је и да је за стабилност у региону кључно јачање економских веза и побољшање квалитета живота свих грађана.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs