Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Учинити све да се лекари задрже у земљи

Учинити све да се лекари задрже у земљи

Београд, 26. децембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар приредили су данас свечани пријем за пацијенте којима је током ове године трансплантиран орган, као и за лекаре који су ове године почели да раде у здравственим установама широм Србије.


Брнабић је, обраћајући се младим лекарима, поручила да су изабрали најхуманији позив, и подсетила на то да ће од 1. јануара плате лекара бити повећане за десет одсто, што, како је оценила, није мало, али није ни довољно.

Трудићемо се да одржимо фискалну дисциплину да бисмо могли и следеће године да вам дамо оно што сте заслужили и да вам пружимо још један разлог да останете у Србији, нагласила је председница Владе.

Она је поручила да ће Влада учинити све да сви лекари који су ове године почели да раде у здравственим установама остану у Србији, а да ће онима који су отишли понудити да се врате у земљу.

Премијерка је подвукла да су важни и услови у којима раде здравствени радници, истакавши да је Влада Србије радила на обнови болница, домова здравља и клиничких центара.


Брнабић је подсетила на то да је недавно отворен Клинички центар Ниш, а да предстоји реконструкција клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Нисмо кренули од нуле, већ из дубоког минуса. Није се улагало у здравство, али сада се то мења, нагласила је премијерка.

Она је, говорећи о значају донорства, рекла да је и сама потписала донорску картицу, и објаснила да је донорство шанса за неке људе, када више нема шансе за нас, уз напомену да и компликоване трансплантације постају стандард у Србији.


Лончар је рекао да је данас посебно поносан јер је током године запослено 1.106 лекара и урађено 90 трансплантација органа, додавши да је у последње три године запослено 8.800 медицинских радника и да је одобрено 5.500 специјализација.

Обнова објеката и набавка нове опреме без здравствених радника ништа не значи, подвукао је министар, и изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић јер без њихове помоћи не би било таквих резултата у здравству.

Докторка Ивана Гмизић, која је добила посао на Инфективној клиници Клиничког центра Србије (КЦС), рекла је да су она и њене колеге одабрале најхуманији и најодговорнији посао, и поручила да су млади лекари нада и темељ српског здравства.


Пацијент Владимир Враголић, који је недавно добио ново срце, посебно се захвалио породици донора, која је дала сагласност да се донирају органи, али и тиму лекара који су радили трансплантацију.

Кардиохирург Светозар Путник истакао је да Србија има стабилан трансплантациони програм, да су у тимове укључени лекари свих профила, те да пацијенти након што добију орган имају добар квалитет живота.

Од почетка године у здравственим установама у Србији запослено је више од 3.000 здравствених радника, од чега 1.106 лекара, а у истом периоду урађено је 90 трансплантација органа.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs