Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > За српски филм у 2018. години највише новца до сада

За српски филм у 2018. години највише новца до сада

Београд, 22. децембар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић саопштио је данас на седници Групације за кинематографију у Привредној комори Србије (ПКС) да је за српску кинематографију у 2018. години издвојено највише новца до сада.


Вукосављевић је објаснио да ће Филмски центар Србије (ФЦС) из буџета добити 1.005.230.000 динара, а да је за настајање филмова опредељено 980.400.000 динара.

Тај новац је намењен конкурсима Филмског центра Србије, а ово је велики искорак за све нас и нашу културу. У односу на опредељена средства за прошлу годину, то је повећање од читавих 50 одсто, рекао је министар.

Ову суму треба схватити као заслужени подстрек, и то је максималан износ који држава у овом моменту може да издвоји за филм, истакао је он, изразивши очекивање да ће српска кинематографија адекватно одговорити квалитетним достигнућима.

Вукосављевић је додао да очекује да талентовани и вредни посланици српске кинематографије искористе ове добре околности које је држава омогућила.

Надамо се да ће у домаћој кинематографији настати остварења која ће пружити духовну и сваку другу сатисфакцију нашим грађанима. С друге стране, верујем и да ће наши филмови бити запажени на међународном плану, навео је министар.

Директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић подсетио је на то да је овај центар 2016. године имао 16 конкурса у оквиру којих су подржана 124 пројекта.

Већ следеће године имали смо 24 конкурса, преко којих је подржан 161 пројекат. Најзад смо почели осетније да присуствујемо фестивалима, нарочито у последње две године, а учествовали смо и у међународним радионицама, рекао је Јевтић.

Он је додао да за следећу годину очекује лепе вести што се тиче Берлинала и велику ретроспективу на најважнијем фестивалу документарног филма у Лиону, где ће бити приказано 18 српских филмова.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж истакао је да је Групација за кинематографију међу најактивнијим у овој комори, уз напомену да ПКС има вишеструку сарадњу са Министарством културе и информисања на плану организације међународних наступа.

Организовали смо представљање Србије на Сајму креативне индустрије у Пекингу, навео је Чадеж, додавши да су сарадњом Филмског центра Србије, Привредне коморе Србије и Министарства културе и информисања створени услови за боље позиционирање српске кинематографије на међународној сцени.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs