Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > „S&P Global Ratings“ побољшала оцену кредитног рејтинга Србије

„S&P Global Ratings“ побољшала оцену кредитног рејтинга Србије

Београд, 15. децембар 2017. године – Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је вечерас да је агенција за оцену кредитног рејтинга „Standard and Poor's“ побољшала оцену кредитног рејтинга Републике Србије на ниво „BB“, уз стабилне изгледе за унапређење кредитног рејтинга.


У саопштењу се наводи да агенција процењује да ће БДП наставити да расте у периоду од 2018. до 2020. године, и да ће раст бити заснован пре свега на приливу страних директних инвестиција и већој приватној потрошњи која ће бити подстакнута растом запослености, зарада и стабилном приливу дознака.

„Standard and Poor's“ очекује да ће економски напредак ојачати напоре Владе да настави са фискалним реформама и добрим фискалним резултатима и у 2018. години када се очекује дефицит од само 0,6 одсто БДП-а.

Упркос очекиваном порасту зарада у јавном сектору 2018. године, прогнозира се просечни фискални дефицит од око 1,5 одсто у просеку током периода од 2017. до 2020. године.

Према наводима агенције, Република Србија је остварила значајан напредак у сарадњи са Међународним монетарним фондом током спровођења aранжмана из предострожности.

Замрзавање плата и пензија, као и постепено смањење субвенција јавним предузећима, резултирало је импресивним прилагођавањем од око 4 одсто БДП-а између 2014. и 2017. године.

Дефицит државе се смањио на 1 одсто БДП-а у 2017. години у поређењу са 6,6 одсто БДП-а у 2014. години, а такође, уочава се и позитиван тренд у спољној трговини.

Агенција процењује да ће дефицит текућег рачуна платног биланса, који је у периоду од 2011. до 2014. године у просеку износио 8,7 одсто БДП-а, бити у просеку на нивоу од 4,1 одсто БДП-а у периоду од 2017. до 2020. године, чему ће највише допринети постојећа страна улагања у производне делатности, као и побољшање конкурентности у производном сектору и сектору услуга.

Поред смањења дефицита текућег рачуна, рејтинг агенција „Standard and Poor's“ очекује и побољшање у структури спољног дуга, као и да ће нето прилив директних страних инвестиција у наредном периоду у потпуности покрити дефицит текућег рачуна платног биланса, истиче се у саопштењу.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs