Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Потврђен наставак сарадње Србије и Руске Федерације у области иновација

Потврђен наставак сарадње Србије и Руске Федерације у области иновација

Београд, 14. децембар 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић примио је данас у Влади Србије представнике делегације Одбора за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Државне думе Руске Федерације.


Две делегације истакле су значај наставка пријатељске сарадње између Србије и Руске Федерације, уз нагласак на то, да је ова посета потврда нераскидиве повезаности двеју земаља.

Заменик председника одбора Државне думе Денис Кравченко нагласио је значај посете Србији, са чијим народом, како је истакао, осећа духовну блискост.

Поповић се овом приликом захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину јер је Русија ставила вето на пријем Косова у Унеско, чиме је несумњиво подржао територијални интегритет Србије и потврдио важност поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Веома је значајна предстојећа посета председника Републике Србије Александра Вучића Русији, јер ће бити потписано више споразума, који ће бити основ даље билатералне сарадње двеју земаља. Србија никада неће увести санкције Русији и остаје привржена политици војне неутралности. Србија никада неће постати члан НАТО-а, нагласио је Поповић.

Две стране су поновиле значај даљег унапређења економских односа и указале на важност размене искустава у области иновација.

Поповић је навео да је развој дигиталне економије један од приоритета Владе Србије.


Русија и друге земље у Европи, одмакле су далеко у развоју ове сфере, па данас већ имају развијене стратегије за употребу вештачке интелигенције. То је будућност коју желимо да сустигнемо са нашим младим инжењерима, рекао је Поповић.

Он је истакао да Србија ствара повољну климу за све инвеститоре, посебно у овласти иновација, истраживања и технолошког развоја.

На састанку је истакнуто и да је од кључног значаја унапређење законодавног оквира који би омогућио привлачење инвеститора, као и лакше финансирање иновационих стартап предузећа.

Веома је важно да користимо бесцарински режим са Русијом и ЕУ, како у трговини тако и у привлачењу страних компанија да раде код нас, истакао је Поповић.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs