Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Формирање ЗСО најважнија тема за Србију

Формирање ЗСО најважнија тема за Србију

Београд, 14. децембар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић честитао је данас Српској листи и свим одборницима и градоначелницима, који су допринели њеној убедљивој победи у већински српским срединама на недавно одржаним локалним изборима на Косову и Метохији, почетак мандата и конституисање општинских власти.


Ђурић је у писаној изјави за медије истакао да ће Српска листа у предстојећем периоду одговорним односом према националним интересима и стручним руковођењем локалним органима власти морати да оправда указано поверење грађана и државе Србије.

Он је нагласио да Срби на Косову и Метохији заслужују да тешкоће њиховог живљења у јужној покрајини буду у највећој могућој мери амортизоване савршеним функционисањем српских локалних самоуправа, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Бриселским споразумом.

Ђурић је изразио уверење да ће услови живота наших суграђана на Космету бити још бољи пошто српска самоуправа буде додатно ојачана формирањем Заједнице српских општина, за шта сад имамо савршене услове, будући да власт у свим општинама са српском већином обавља програмски и идеолошки кохерентна политичка снага.

Он је навео да је данас тачно 1.700. дан откако је Приштина преузела обавезе у вези са формирањем Заједнице српских општина (ЗСО), и подсетио још једном представнике привремених институција самоуправе на Космету и међународну заједницу на чињеницу да најважнији део Бриселског споразума до данас није спроведен.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs