Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Србија колом обогатила светску културну баштину

Србија колом обогатила светску културну баштину

Београд, 14. децембар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић оценио је данас да је Србија, уписом народне игре коло на Унескову листу нематеријалне културне баштине, обогатила светску културну баштину.


Вукосављевић је, на конференцији за новинаре у Етнографском музеју у Београду, рекао да је српско наслеђе веома богато, оценивши да такви догађаји не само што Србију оснажују у међународном смислу у погледу препознатљивости и доприноса светској културној традицији, већ значе пуно као додатни импулс да заштитимо и промовишемо културну традицију.

Он је подсетио на то да је коло, традиционална народна игра, други упис српске културне нематеријалне баштине на листу Унеска, након што је слава тај статус стекла 2014. године.

Према његовим речима, сви ти успеси на међународном плану представљају додатни подстрек за чување српске етномузиколошке традиције и наслеђа.

Министар културе је најавио да је наредни пројекат којим ће се Србија кандидовати за Унескову листу светске културне баштине певање уз гусле, које је, иако није свакодневно присутно у животу у већем делу наше историје, значајан део нашег културног језгра,.

Вршилац дружности директора Етнографског музеја у Београду Тијана Чолак Антић рекла је да је коло, традиционална народна игра, српска двојка, веома препознатљив симбол српског идентитета, који има огромну снагу.

Коло је невероватан симбол саборности свих житеља Србије, заснован на ентузијазму, радости, јединству и у њему су сви једнаки, истакла је Чолак Антић.

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван, у функцији председника Скупштине савеза културно-уметничких друштава Србије, навео је да је коло, као парадигма српске културе и уметности, непроцењиво.

Председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Данијел Синани оценио је да је уписивање кола на светску нематеријалну листу најзначајнији допринос земљи, народу и култури.

Синани је подсетио на то да свака земља по правилима сваке године може да кандидује једно своје културно нематеријално благо за Унескову листу, и додао да ће Србија радити на томе да на њу, осим певања уз гусле и фрулашке праксе, дође и Вуков сабор и Злакуска грнчарија.

У тиму за израду номинације елемента "Коло, традиционална народна игра" за упис на Унескову листу нематеријалне културне баштине, учествовали су Факултет музичке уметности, Анасамбл народних игара и песама "Коло" и Центар за нематеријално културно наслеђе CIOTIS.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs