Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Омогућити нормалан рад културних установа на локалу

Омогућити нормалан рад културних установа на локалу

Београд, 14. децемабар 2017. године – Министарство културе и инфомисања Владе Републике Србије упутило је поводом Дана библиотекара Србије честитку свим запосленима у овом најразуђенијем сегменту нашег културног система.

У саопштењу Министарства културе и информисања истиче се да са повишеном пажњом и бригом Министарство реагује на појаве у више средина у Србији, чија је последица промена статуса културних установа и вештачко спајање културне делатности са другим, удаљеним делатностима.

Чак и потреба рационализације у јавном сектору не може да оправда организациона решења која би нарушила или отежала делатност установа културе, нарочито оних са успешним дугогодишњим стажом.

За локалне културне средине представља корак уназад уколико се установа културе сједини са установом за спортску делатност или се општинској библиотеци придодају послови туризма, што се коси и са Законом о библиотечкој делатности који обавезује јединице локалне самоуправе да оснују локалне библиотеке као самосталне установе.

Изостајање доследне примене Закона о библиотечко-информационој делатности у његовим темељним одредбама, као што је одредба о самосталној библиотеци као јавној установи, делује врло неповољно на остваривање матичних функција и угрожава развој и функционисање јединственог библиотечко-информационог система Србије.

Министарство напомиње да су библиотеке, у већини мањих средина, једине установе културе и једина места где грађани могу да остварују своја, Уставом загарантована права на образовање и партиципацију у културним манифестацијама.

И у случајевима када су установе културе у надлежности локалне самоуправе, Министарство културе и информисања у значајном обиму помаже програмске и друге потребе, јер често локални буџети подмирују само трошкове плата и текућег одржавања.

Локалне средине су основа укупног културног развоја и Министарство културе апелује и на Министарство за државну управу и локалну самоуправу, као и на локалне власти, да заједно учине потребне мере да се рад установа културе и културни живот у свим срединама подстакне и да се, у оквиру неопходних промена, изнађу целисходна решења, истиче се у саопштењу.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs