Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Скупштина Србије усвојила Закон о буџету за 2018. годину

Скупштина Србије усвојила Закон о буџету за 2018. годину

Београд, 14. децембар 2017. године – Народна скупштина Републике Србије усвојила је данас буџет за 2018. годину, којим су планирани приходи у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.


За буџет је гласало 150 посланика, против је било 12, није било уздржаних, а два посланика нису гласала.

Планирани фискални дефицит на нивоу Републике за наредну годину износи 0,6 одсто БДП-а односно 28,4 милијарде динара, што је 40,7 милијарди динара ниже од дефицита планираног буџетом за 2017. годину.

У 2018. години предвиђено је повећање плата за 10 одсто у јавном сектору и 5 одсто у администрацији, као и повећање пензија за 5 одсто.

Осим простора за веће плате и пензије, у идућој години обезбеђено је и више новца за инвестиције.

Буџет за идућу годину је планиран на основу пројекције да ће привредни раст у идућој години бити 3,5 одсто БДП-а, уз БДП дефлатор од 2,8 одсто и индекс потрошачких цена на мало од 2,7 одсто.

За капиталне инвестиције предвиђено је укупно 128,3 милијарде динара, од чега је највише и то 54 милијарде динара намењено инфраструктури.

У односу на реализацију у текућој години, инвестиције ће у следећој години по први пут бити 30 одсто веће и износиће више од 180 милијарди динара на нивоу опште државе односно 128 милијарди динара на нивоу Републике.

Очекује се да приходи буџета од наплате пореза буду 988,6 милијарди динара, од чега је наплата ПДВ-а 503,4 милијарде динара.

Основни циљеви буџета за наредну годину фокусирани су на одржавање постигнуте макроекономске стабилности и наставак примене мера фискалне консолидације, као и даље смањење учешћа јавног дуга у БДП-у започето у 2016. години.

Приоритет остаје даље унапређење пореског система који стимулативно делује на привредну активност и запошљавање и истовремено обезбеђује већу ефикасност наплате пореза и смањење сиве економије.

Фокус ће бити и на јачању стабилности и отпорности финансијског сектора, отклањању препрека привредном расту и подизању конкурентности спровођењем свеобухватних структурних реформи, наставку реформи јавних предузећа, као и подизању укупне ефикасности јавног сектора.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs