Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Суфицит буџета крајем октобра 79,8 милијарди динара

Суфицит буџета крајем октобра 79,8 милијарди динара

Београд, 13. децембар 2017. године – Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је на крају октобра суфицит државног буџета износио 79,8 милијарди динара, при чему су у овом периоду наплаћени приходи у износу од 934,1 милијарди динара, док су расходи износили 854,3 милијарде динара.


У саопштењу се наводи да је у октобру, као и претходних месеци, остварен суфицит, а вишак прихода над расходима износио је 13,2 милијарди динара.

Приходи су наплаћени у износу 99,9 милијарди динара, док су расходи извршени у износу од 86,7 милијарди динара.

Порески приходи у октобру износили су 87,5 милијарди динара, а највећи део тих прихода односи се на уплату ПДВ-а у износу од 49 милијарди динара.

У октобру се плаћају тромесечне обавезе по овом основу тако да је и приход знатно виши него у претходна два месеца, при чему је приход по основу акциза износио 22,3 милијарде динара док су порески приходи наплаћени у складу са очекивањима.

Непорески приходи остварени су у износу од 12 милијарди динара, при чему је премија по основу поновног отварања емисије обвезница износила 1 милијарду динара, а јавне агенције су уплатиле вишак прихода из претходне године у износу од 1,4 милијарде динара.

Приход по основу донација износио је 500 милиона динара.

У октобру су расходи извршени у износу 86,7 милијарди динара, расходи за запослене износили су 19,5 милијарди динара, а трансфери према Фонду ПИО, Републичком фонду здравственог осигурања (РФЗО), Националној служби за запошљавање (НСЗ) и Фонду социјалног осигурања војних осигураника (СОВО) 17,4 милијарде динара.

На нивоу опште државе, у периоду јануар - октобар, забележен је укупан фискални суфицит у износу од 94,9 милијарди динара и примарни фискални суфицит у износу од 204,5 милијарди динара.

Према договору са ММФ-ом, за овај период, укупни фискални дефицит утврђен је на нивоу од 47 милијарди динара, што значи да је остварени резултат бољи за 141,9 милијарди динара.

Боље остварење од планираног резултат је, у највећој мери, боље наплате свих категорија прихода.

Збирни суфицит локалних самоуправа (општина и градова) на крају октобра износио је 14,7 милијарди динара док је у истом периоду АП Војводина остварила суфицит од 3,8 милијарди динара.

Фондови обавезног социјалног осигурања су на крају октобра у дефициту од 3,2 милијарди динара.

ПИО фонд и РФЗО тренутно бележе дефиците - 5,8 милијарди динара и 1 милијарда динара, који су финансирани пренетим средствима из претходне године.

Национална служба за запошљавање је остварила суфицит од 3,5 милијарди динара, док је Фонд СОВО на крају октобра у балансу.

Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије тренутно су у дефициту од 300 милиона динара, истиче се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs