Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Организовано откупљивати књиге за школске библиотеке

Организовано откупљивати књиге за школске библиотеке

Београд, 12. децембар 2017. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић најавио је данас посебне мере за унапређење организованог откупа књига за школске библиотеке, као и отварање огранака библиотека у местима у којима их данас нема.


Вукосављевић је на годишњој скупштини Удружења издавача и књижара Србије (УИКС) у Библиотеци града Београда најавио да ће у идућој години за откуп књига бити издвојено приближно 100 милиона динара из буџета Министарства културе, као и финансијску подршку објављивању капиталних издања.

Он је овом приликом одговарао и на питања чланова Удружења издавача и књижара Србије (УИКС), који су тражили повећање средстава за откуп књига и предложили да се конкурси за откуп одвијају два пута годишње, као и да се већа пажња посвети набавци књига за школске библиотеке.

Министар културе је рекао да је Министарство отворено за све конкретне предлоге, да ће се трудити да се из године у годину повећавају средства за откуп књига и додао да је ове године фонд за откуп књига био значајно увећан и износио 95 милиона динара, те да очекује да ће он бити увећан и за следећу годину.

Вукосављевић је навео да су повећана средства за 0,4 одсто која ће бити опредељена Министарству културе буџетом за 2018. годину, па ће са 0,68 одсто доћи на 0,72 одсто БДП-а, те ће Министарство културе добити приближно између 350 и 360 милиона динара више из буџета за следећу годину.

Министар културе је прихватио предлог да УИКС буде више ангажован на организовању и осмишљавању наступа Србије на иностраним сајмовима књига и констатовао да је тек у последњих годину дана направљен известан помак у том погледу, позвавши чланове УИКС-а да изнесу конкретне предлоге.

Вукосављевић је подсетио на став Министарства културе о угрожености ћирилице и охрабрио издаваче да штампају књиге на том писму.

Такође, он је напоменуо и да многи градови у Србији, попут Врања и Прокупља, немају књижару и да разуме да издавачи морају да брину о профиту, позвавши их да помогну отварање књижара широм земље као важан сегмент културне политике.

Он је рекао да је Министарство културе тражило од локалних самоуправа да бесплатно уступе просторе за ту намену, што се практично показало у случају Лебана, које је добило књижару.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs