Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Привредници разговарали о Косову и Метохији

Привредници разговарали о Косову и Метохији

Београд, 12. децембар 2017. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић присуствовали су данас у Привредној комори Србије (ПКС) скупу привредника посвећеном Косову и Метохији.

Фото: Фонет

Привредници су са овог скупа, организованог у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ, поручили да су у интересу Србије јаке економске везе са Приштином, да су у том смислу важни процеси који воде помирењу Срба и Албанаца у општинама у којима они живе заједно, да је неопходно стварање бољих услова за рад и Срба и Албанаца, као и враћање имовине.

Такође, како су нагласили, веома су значајни инфраструктурни пројекти, попут аутопута Ниш-Мердаре-Приштина, јер ће им то омогућити да брже пласирају своје производе.

Космет је велики потенцијал за српска предузећа, али тренутно привредници имају велике проблеме, посебно приликом извоза хране, где истичу неусаглашене сертификате, дозволе за извоз лекова, продају акцизне робе.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж подсетио је том приликом на важност одржавања сусрета привредника, чланова Привредне коморе Србије са члановима Привредне коморе Косова у циљу унапређења сарадње, а уз подршку званичника Владе Србије.

Постигли смо резултате у решавању различитих проблема када је у питању царина, решавали смо проблеме промета робе, али има низ отворених питања и низ ствари које видимо на терену сваког дана, указао је Чадеж.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је Србија понудила сарадњу властима у Приштини, посебно привредну, те да очекује одговор друге стране.

Он је изразио задовољство због чињенице да су предузећа која запошљавају стотине хиљада људи у Србији била заступљена на овом скупу, и да су готово у потпуности подржала иницијативу да се привредна сарадња отвори, либерализује, и да се неке административне препреке уклоне.

Оно што је важно и што је такође могло да се чује данас јесте то да постоји потреба да српске фирме више инвестирају на Косову и Метохији, што може да допринесе јачању привредне сарадње, али и опстанку нашег народна на овим просорима, поручио је Ђурић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs