Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Политика > Безрезервна подршка суседа европском путу Србије

Безрезервна подршка суседа европском путу Србије

Београд, 9. децембар 2017. године – Председник Србије Александар Вучић и премијери Бугарске, Грчке и Румуније Бојко Борисов, Алексис Ципрас и Михаиј Тудосеу указали су данас на састанку у Београду на важност регионалне сарадње и поручили да је Србији место у Европској унији и да јој треба пружити безрезервну подршку на том путу.

Фото: Танјуг

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка истакао да се разговарало о томе како да се Србија нешто брже приближи Европској унији, оценивши да је то веома важно за будућност наше земље, али и стабилност, мир и предвидивост целог региона.

Александар Вучић
Фото: Танјуг
Он је додао да је било речи о томе шта је то што Србија треба да уради и какву подршку може да очекује од те три изразито пријатељске земље.

Очекујемо да трговинска размена Србије са ове три земље наредне године пређе три милијарде евра, нагласио је председник, изразивши уверење да ће политички сусрети створити климу да привредници још више сарађују и да донесу више посла и веће зараде грађанима.

Бојко Борисов
Фото: Танјуг
Премијер Бугарске Бојко Борисов рекао је да је Балкан неотуђиви део европске идеје и да се морају извући поуке из прошлости и показати мудрост.

Нашим пријатељима из Брисела желимо да пошаљемо поруку да са нама имају безбедан и предвидив Балкан, да желимо да привучемо инвестиције и градимо своју инфраструктуру, рекао је он, подржавши европске интеграције свих земаља региона, а посебно Србије.

Алексис Ципрас
Фото: Танјуг
Премијер Грчке Алексис Ципрас је изразио уверење да ће се ускоро исправити велика грешка, која своје корене вуче из тога на који начин се Европа до сада односила према Балкану.

Србија не може више бити изван европске породице, под условом да већина њеног становништва жели да буде у ЕУ, нагласио је он, поручивши да Грчка жели да стави нагласак на важност сарадње са свим земљама Балкана.

Михаиј Тудосеу
Фото: Танјуг
Премијер Румуније Тудосеу је рекао да подршка на европском путу значи да Србији треба помоћи и усмерити је како би се створио и званичан статус Србије као чланице ЕУ, указавши на то да се интеграције раде кроз путну и енергетску инфраструктуру, као и културну сарадњу.

На почетку конференције за новинаре потписан је Меморандум о смањењу међународних тарифа за роминг између српског Министарства трговине, туризма и телекомуникација и бугарског Министарства за саобраћај, информационе технологије и комуникације, који су потписали ресорни министри Расим Љајић и Ивајло Московски.

Фото: Танјуг

Вучић се претходно састао са премијерима Румуније, Бугарске и Грчке у згради Председништва на Андрићевом венцу, а синоћ им је био домаћин у вили "Мир", где је тројицу премијера дочекала и председница Владе Србије Ана Брнабић.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs