Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Билатерални сусрети Дачића у Бечу

Билатерални сусрети Дачића у Бечу

Београд/Беч, 7. децембар 2017. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас, на маргинама Министарског савета ОЕБС-а у Бечу, са званичницима САД, Руске Федерације, Укарајине и Велике Британије.


Дачић је у разговору са државним секретаром САД-а Рексом Тилерсоном указао на неопходност да се између Србије и САД направе одређени стратешки договори, нагласивши спремност наше земље да отворено разговара са новом америчком администрацијом.

Он је рекао да је свом саговорнику пренео уверење да промене у америчкој политици треба да донесу само председник, потпредседник и државни секретар, будући да представници старог естаблишмента не могу то да учине јер бране своју политику из 90-тих година.

Дачић је у разговару са Тилерсоном дефинисао још једном позицију наше земље, а то је жеља да Србија и САД пронађу заједничке интересе.

Први потпредседник Владе је оценио да је неопходно имати чешћу комуникацију, као и да је потребно видети како можемо да имамо једну добитну комбинацију у којој би се нашли заједнички интереси, а како би трајно били решени неки проблеми који постоје у региону, као што је Косово и Метохија.

Разговор са Тилерсоном је био увод у то да се почетком наредне године договори билатерални састанак са њим, објаснио је Дачић.

Ивица Дачић и Сергеј Лавров

Он је пренео да је у разговору са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим постигнут договор о његовој посети Србији, која је предвиђена 24. фебруара 2018. године, на прославу 180-годишњице дипломатских односа Русије и Србије.

Дачић је истакао да му је министар за Европу и Америку у Форин офису Алан Данкан пренео да Велика Британија организује Самит ЕУ и Западног Балкана крајем јула у Лондону.

У складу са тим, позвао нас је да, ако имамо неке посебне захтеве, то изнесемо, нагласио је он и додао да ће Данкан почетком наредне године посетити Србију.

У разговору са министром иностраних послова Украјине Павлом Климкином, првом након проблема насталих након изјаве амбасадора Украјине у Србији, још једном је наглашено да је веома важно за две земље да имају добре односе.

На састанку је констатовано да амбасадори треба да обављају свој посао у складу са Бечком конвенцијом, а не да се баве глобалном политиком која није везана за наше билатералне односе, објаснио је Дачић.

Он је подвукао да је такође договорено да се настави међусобна комуникација, оцењујући да би било добро да Климкин идуће године дође у посету Србији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs