Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Системски одговор друштва на проблем трговине људима

Системски одговор друштва на проблем трговине људима

Београд, 7. децембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић председавао је данас првој седници Савета за борбу против трговине људима, посвећеној спровођењу Стратегије превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава од 2017. до 2022. године.


На састанку, на којем су представљене активности и резултати који су до сада остварени на том плану, указано је и на то да су успостављени институционални капацитети за системски одговор друштва на проблем трговине људима.

Поред стратегије која је усвојена августа ове године, формиран је и Савет за борбу против трговине људима, именован национални координатор за борбу против трговине људима, формирана посебна радна група која ће спроводити и пратити задатке предвиђене стратегијом, као и Канцеларија за координацију активности у борби против трговине људима.

Стефановић, који је и председник Савета, истакао је да ће убрзо бити формирана интерресорна радна група, коју ће чинити представници МУП-а, Министарства правде, тужилаштава и других релевантних државних органа, у циљу унапређења проактивног система откривања случајева трговине људима и ефикаснијег процесуирања починилаца кривичног дела и борбе против трговине људима.


На састанку је закључено да ће се у наредном периоду посебна пажња усмерити и на унапређење система идентификације, заштите, помоћи и подршке жртвама трговине људима, као и на јачање капацитета Центра за заштиту жртава трговине људима.

Такође, наставиће се са пружањем подршке и са јачањем капацитета локалних тимова за борбу против трговине људима, чији је задатак превентивно деловање, препознавање и заштита жртава трговине људима, унапређење сарадње релевантних институција и организација цивилног друштва на локалном нивоу и промоција људских права.

На седници Савета усвојен је и симбол Републике Србије против трговине људима, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs