Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Подршка Бугарске европском путу Србије

Подршка Бугарске европском путу Србије

Београд/Софија, 7. децембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Софији са премијером Бугарске Бојком Борисовим, са којим је разговарала о јачању билатералних односа двеју земаља, сарадњи у процесу евроинтеграција и даљем унапређењу односа у области економије.


Брнабић, која у Софији учествује на међународној конференцији „Јаче регионалне интеграције на Балкану“, нагласила је да је Србија задовољна интензивним и садржајним политичким дијалогом који са Бугарском постоји на високом нивоу и да је важно да такав тренд буде настављен.

Брнабић и Борисов су разговарали о председавању Бугарске Европској унији наредне године и постигли сагласност да је веома значајно то што програм председавања Савету ЕУ препознаје наставак проширења као један од најважнијих аспеката афирмисања ЕУ као глобалног лидера.

Председница Владе је истакла да је захвална Бугарској на досадашњој подршци процесу евроинтеграција Србије и континуираном залагању Софије за наставак политике проширења ЕУ, нагласивши да је пуноправно чланство Србије у Европској унији спољнополитички приоритет наше земље.

Она је оценила да је овогодишња посета министарке спољних послова Бугарске Екатерине Захаријеве Београду, као прве дестинације у склопу припрема за преузимање председавања ЕУ, била веома битна због промовисања важности проширења ЕУ на Западни Балкан.

Поздрављајући иницијативу Софије да се током председавања ЕУ наредне године одржи самит лидера ЕУ и Западног Балкана, председница Владе је указала на чињеницу да Србија, поред политике евроинтеграција, једнако висок значај придаје и регионалној сарадњи и процесима помирења.

Отворени дијалог, како је истакла, најбољи је оквир за решавање свих спорних питања, и без стабилности у региону ниједна држава неће моћи да напредује ка ЕУ, као ни на плану унутрашњих реофрми и на унапређењу животног стандарда својих грађана.

Саговорници су изразили задовољство због тога што ће Београд крајем недеље бити домаћин квадрилатералног састанка председника Србије са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, јер тај вид сарадње има значајан потенцијал за додатно интензивирање односа и доприноси регионалној стабилности.

Брнабић је подвукла да је Србија заинтересована за даље унапређење робне размене, сарадње у области туризма и кроз ИПА програме, као и на реализацији заједничких пројеката у области инфраструктуре и енергетике.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs