Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Континуиран рад Владе на унапређењу права националних мањина

Континуиран рад Владе на унапређењу права националних мањина

Београд, 6. децембар 2017. године – Директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић изјавила је данас да је Влада посвећена спровођењу свих обавеза које су утврђене Акционим планом за остваривање права националних мањина.

Пауновић је тим поводом подсетила на то да је први извештај о спровођењу Акционог плана израђен пре годину дана, док је Влада 3. марта 2016. године усвојила овај документ са циљем да се обезбеди пуна примена свих прописа за заштиту националних мањина и унапређење њиховог положаја.

Она је објаснила да Акциони план дефинише бројне мере из различитих области друштвеног живота које су од значаја за националне мањине, јасне циљеве и рокове, као и неопходан институционални оквир и финансијска средства за спровођење.

Према њеним речима, извештавање о спровођењу свих активности врши се тромесечено, што је велики задатак за све учеснике у овом процесу.

Извештавање о спровођењу Акционог плана Канцеларија за људска и мањинска права обавља континуирано, а извештаји се достављају Савету за националне мањине, Савету за спровођење Акционог плана за Поглавље 23 и Координацији националних савета националних мањина, прецизирала је Пауновић.

До сада је, како је навела, израђено пет извештаја којима су обухваћене активности у 2016. години, као и активности у прва три квартала ове године, док је у току рад на припреми извештаја за четврти квартал 2017. године.

Пауновић је посебно истакла да се у просеку током квартала разматра приближно 60 појединачних извештаја који садрже преглед реализације обавеза за просечно 100 активности које на реализацију доспевају током извештајног периода.

Она је напоменула да се у просеку реализује изнад 65 одсто доспелих активности током периода извештавања.

Проценат одзива носилаца активности у сталном је порасту, тако да је за пети извештај 89 осто носилаца активности доставило прилоге, у поређењу са првим извештајем када их је 79 одсто доставило, подвукла је Пауновић.

Према њеним речима, Акциони план предвиђа 80 носилаца активности, међу којима су министарства и други надлежни органи, национални савети националних мањина, покрајинске институције, високошколске установе, невладине организације, регулаторна тела и друго.

Током ове године у извештавање је укључено и 76 мултиетничких јединица локалне самоуправе и 53 савета за међунационалне односе.
Извештаји су доступни на српском и енглеском језику, на сајту Канцеларије за људска и мањинска права.

У циљу што веће доступности, Први извештај о спровођењу Акционог плана преведен је на 11 језика националних мањина који су, поред српског, у службеној употреби у Србији.

Реч је о албанском, босанском, бугарском, мађарском, македонском, румунском, русинском, словачком, хрватском, црногорском и чешком језику и такође је доступан на сајту Канцеларије, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs