Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија напредује захваљујући економским реформама

Србија напредује захваљујући економским реформама

Београд/Софија, 6. децембар 2017. године– Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Софији са извршним директором Светске банке Кристалином Георгијевом уочи међународне конференције „Јаче регионалне интеграције на Балкану“, која ће сутра бити одржана у главном граду Бугарске.


Брнабић и Георгијева су постигле сагласност о томе да је Србија у протеклих неколико година, захваљујући свеобухватним економским реформама које се доследно примењују, постигла макроекономску стабилност и финансијску консолидацију.

Ови резултати верификовани су напретком на ”Дуинг бизнис листи” Светске банке, где је од 190 земаља Србија рангирана на 43. месту, због чега је та институција Србију прогласила за лидера у спроведеним реформама у Југоисточној Европи.

На састанку је било речи превасходно о пројектима Светске банке у Србији који се односе на област инфраструктуре, енергетике, здравства, образовања, реформе јавне управе, развоја финансијског сектора и сектора малих и средњих предузећа.

Брнабић је представила Георгијевој докле се стигло са активностима у имплементацији програма Светске банке „Стратешки оквир за партнерство за период 2016-2020.“, у чијем је фокусу, поред осталог, фискална одрживост, финансијска и макроекономска стабилност и јачање институционалних капацитета.

Брнабић и Георгијева разговарале су и о сарадњи у региону Западног Балкана, при чему је премијерка истакла да је та сарадња један од основних приоритета Владе Србије.

Она је додала да је Србија посвећена њеном јачању, јер ће изградња заједничког економског подручја у региону Западног Балкана повећати привредни раст, смањити незапосленост и побољшати животни стандард свих грађана региона.

Премијерка је, када је реч о сарадњи Србије и Бугарске, истакла да је изградња гасовода између две земље један од приоритетних пројеката на плану енергетике, чијом се реализацијом обезбеђује диверсификација праваца и извора снабдевања.

Она је објаснила да ће тиме бити унапређена сигурност снабдевања како Србије, тако и Бугарске и региона у целини.

Србија, како је нагласила, придаје велики значај унапређењу сарадње са Бугарском у развоју путне и железничке инфраструктуре, посебно изградњи ауто-пута од Ниша до Софије, као делу Коридора 10, и реконструкцији и модернизацији пруге Ниш–Димитровград.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs