Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Помоћ у откривању масовних гробница у бившој Југославији

Помоћ у откривању масовних гробница у бившој Југославији

Београд, 6. децембар 2017. године – Међународна комисија за нестале особе (ICMP) представила је данас апликацију "Пријава локације", коју је подржала Комисија за нестала лица Владе Републике Србије и путем које ће сви који имају информације о локацији масовних гробница из ратних сукоба у бившој Југославији, моћи то да пријаве.

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић рекао је на конференцији за новинаре да ће линк за апликацију, која се налази на сајту ICMP-а, бити постављен на сајту комисије како би се једним кликом дошло до ње.

Он је подсетио на то да се око 12.000 људи у региону још тражи, и да се без нових информација и подстрека не може далеко стићи, нагласивши да је недостатак информација један од кључних проблема у решавању проблема несталих лица на који се треба фокусирати.

Одаловић је као потенцијалне изворе битних информација, навео Хашки трибунал и тужилаштва за ратне злочине земаља региона.

Председник Комисије за нестала лица изразио је захвалност ИЦМП-у на сарадњи, оценивши да су они годинама бити медијатор и гарант урађеног, те да је комисија на чијем је челу због тога одлучила да са њима учествује у овом пројекту.

Руководилац Програма за Западни Балкан Међународне комисије за нестала лица Метју Холидеј представио је начин на који ће апликација функционисати и поздравио одлуку Комисије да стави линк на свој сајт.

Када се приступи апликацији, објаснио је Холидеј, приказаће се мапа на којој би корисник требало да кликне на локацију, у зависности од тога да ли има информацију о гробници у Србији, Хрватској и БиХ, као и на Косову и Метохији.

Према његовим речима, након што се одреди локација, особа која је користи моћи ће да остави још додатних информација, уколико их има.

Може се додати број несталих, датум кад су нестали, објашњење како сте дошли до информације и да ли сте је поделили са још неким, навео је Холидеј.

Он је напоменуо да се информације могу оставити и анонимно, али ако се жели добијање повратних информација о напретку истраге, ипак ће бити потребна идентификација како би се знало коме да се те информације доставе.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs