Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Шарчевић посетио образовне установе у Неготину и Бору

Шарчевић посетио образовне установе у Неготину и Бору

Неготин, 5. децембар 2017. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић посетио је данас образовно-васпитне установе у Неготину, најавивши им подршку како би у пракси примениле најважније новине Закона о основама система образовања и васпитања.


Шарчевић је, након обиласка Неготинске гимназије и Основне школе "Вук Караџић", истакао да је задовољан оним што је видео у Неготину, али да је образовним установама потребна помоћ пре свега када је реч о преласку на концептуално учење, исходно планирање и међупредметно повезивање.

Он је нагласио да ће ове новине донети највећу промену у квалитету образовања, јер ће учинити наставу много интересантнијом, а деца ће моћи да примене стечена знања.

Да би се то применило у школама морамо обучити приближно 80.000 наставника, поручио је министар.

Шарчевић је, говорећи о средњем образовању у Неготину, рекао да ће у наредном периоду бити сагледане могућности повећања учешћа дуалних образовних профила, док је руководиоцима гимназије поручио да анкетирају осмаке и провере заинтересованост за евентуално увођење информатичког смера.

Председник општине Неготин Владимир Величковић изразио је захвалност министру на посети, и истакао да локална самоуправа веома добро сарађује са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, јер је та сарадња од велике важности за унапређење рада наставника и побољшање знања ученика.


Шарчевић је, током обиласка образовних установа у Бору, истакао да је буџет Министарства просвете, науке и технолошког развоја за 2018. годину развојни, будући да су у њему препознати многи пројекти које смо најављивали.

Министар је објаснио да је буџет већи пре свега због повећања зарада запосленима у просвети за 10 одсто, а у високом образовању и науци за пет одсто, и указао на то да су буџетирани бројни развојни пројекти, од којих се неки тичу предузетништва, дигитализације, међународне матуре и комерцијалних студија.

Такође, како је навео, за науку је планирано више средстава, а значајан део намењен је изградњи научно-технолошких паркова.

Шарчевић је обишао у Бору са председником општине Александром Миликићем Машинско-електротехничку школу и Основну школу "Вук Караџић".

Том приликом, Миликић је рекао да локалне власти препознају значај образовања и да су у Нацрту буџета за следећу годину предвиђена значајна средства за реконструкцију школа, али и ограђивање школских дворишта и дечјих игралишта због повећања безбедности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs