Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > У Косовској Митровици отворено саветовалиште за децу и младе

У Косовској Митровици отворено саветовалиште за децу и младе

Косовска Митровица, 4. децембар 2017. године – Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Слађана Марковић Стојановић присуствовала је данас отварању телефонског саветовалишта за децу и младе на Медицинском факултету у Косовској Митровици, чији је циљ заштита дечјих права и спречавање злостављања, занемаривања и свих облика насиља.

Фото: kim.gov.rs

Марковић Стојановић је том приликом објаснила да је то саветовалиште направљено у сарадњи са Удружењем за локалну иницијативу и волонтеризам, а пројекат је финансирала Канцеларија за Косово и Метохију.

Она је навела да ће у почетном периоду кол-центар радити од 8 до 17 часова, а када буде више од 30 саветника на располагању, који ће моћи да покрију целодневни рад СОС линија, ова услуга ће бити доступна 24 часа.

Према искуствима сличних саветовалишта, деца и млади се за помоћ обраћају углавном због нерешених породичних релација, вршњачког насиља, психо-социјалних проблема, проблема у учењу, дискриминације, прецизирала је помоћник директора.

Према њеним речима, деца ће моћи да се јаве са било којег телефонског апарата позивањем броја 0800 220 023, при чему је позив бесплатан.

Посао саветника ће, како је напоменула, обављати углавном студенти завршних година медицине, психологије и педагогије, који ће покушати на све могуће начине да заједно са дететом које се јави дођу до најбољег начина решавања проблема.

Декан Медицинског факултета у Косовској Митровици Раде Грбић истакао је да је овај пројекат потпуна новина на подручју Косова и Метохије.

Он је нагласио да је СОС линија посебно значајна за децу у енклавама која живе у тешким условима и свакодневно се сусрећу са проблемима.
Према његовој оцени, веома је значајно то што између оних који се буду обраћали за помоћ и саветника ангажованих у центру, неће постојати велики генерацијски јаз.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs