Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Шпанија подржава отварање још три поглавља

Шпанија подржава отварање још три поглавља

Београд, 30. новембар 2017. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија од Шпаније добила подршку за три поглавља чије се отварање очекује до краја године, и навела да је у међувремену Србија послала још две преговарачке позиције.


Јоксимовић је на заједничкој конференцији за новинаре са државним секретаром за европске послове Министарства иностраних послова Шпаније Хорхе Толедом, после састанка у Влади Србије, рекла да је Шпанија једна од најактивнијих подржавалаца даљег проширења ЕУ, посебно када је реч о Србији.

Она је навела да је наша земља реформама и напретком који је постигла заслужила такву врсту подршке, подсетивши на то да се Шпанија перципира као изразито пријатељска земља која даје подршку Србији, поштује њен територијални интегритет и подржава њену позицију по питању Косова и Метохије.

Србија такође поштује међународно право и територијални интегритет Шпаније, нагласила је Јоксимовић, изразивши захвалност Толеду на ставу да треба да се поштује принцип испуњености критеријума и вредновања сваког кандидата за чланство појединачно, и није заговорник тога да све земље Западног Балкана треба да буду примљене у ЕУ као пакет.

Она је напоменула да је изјава председника Европске комисије Жан Клод Јункера да Србија и Црна Гора највише напредују, а коју неки желе да заобиђу, у Шпанији препозната као истинита.

Министар за европске интеграције је изразила наду да ће у 2018. години бити реализован сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера Шпаније Маријана Рахоја, што ће бити добро за политичку и економску сарадњу двеју држава.

Успостављање авионске линије између двеју држава, како је оценила, било би корисно за јачање привредне сарадње и снажење односа.

Толедо је навео да ће Шпанија и даље подржавати Србију на њеном путу европских интеграција и изразио наду да ће наша земља ускоро постати чланица Европске уније.

Он је истакао да Шпанија високо цени подршку Србије на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета те земље и подвукао да Србија и убудуће може да рачуна на то да ће Шпанија чврсто подржати њену територијалну целовитост и суверенитет.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs